Linköpings Cláudia Neto är klar för EM med Portugal. Arkivbild.

Portugal knep sista EM-platsen

|

Portugal spelar nästa sommar sitt första seniormästerskap i fotboll på damsidan. Laget knep den 16:e och sista platsen till EM i Nederländerna i playoff-mötet med Rumänien – tack vare bortamålsregeln.

Den första matchen, i Portugal, slutade 0–0 och returen i Rumänien var även den mållös över 90 minuter. Men på tilläggstid i den första förlängningskvarten slog Andreia Norton in vad som kom att bli det matchavgörande målet. Tack vare – eller på grund av – bortamålsregeln spelade det inte någon roll att Laura Rus kvitterade för Rumänien i 111:e minuten.

I Portugal spelar Linköpings mittfältare Cláudia Neto och Djurgårdens anfallare Carolina Mendes.

Fakta: Fotbolls-EM 2017

Fotbolls-EM 2017 spelas mellan den 16 juli och den 6 augusti i Nederländerna.

Spelorter: Breda, Deventer, Doetinchem, Enschede (bland annat finalen), Rotterdam, Tilburg och Utrecht.

Totalt kommer 16 nationer att delta i fyra fyralagsgrupper där de två bästa i varje grupp går vidare till kvartsfinal. Lottningen sker den 8 november i Rotterdam.