Polispatruller förekommer flitigt på gatorna i Moskva efter en lång rad blodiga terrordåd under de senaste 30 åren.
Polispatruller förekommer flitigt på gatorna i Moskva efter en lång rad blodiga terrordåd under de senaste 30 åren.

Välvaktat VM väntar i Moskva

Ständiga terrorhot sätter arrangörerna på helspänn inför fotbolls-VM i Ryssland. Inget får gå fel – och då dammsugs övriga landet på poliser.

ANNONS
|

Officiellt hur många av Rysslands runt 900000 poliser som kallats in till tjänst i de elva VM-städerna vill inte ryska myndigheter uppge.

Men många är det.

Runt om i Moskva syns polispatruller överallt – vilket å andra sidan länge varit det normala i ett land som utstått en stor mängd terrordåd sedan Sovjetunionens sammanbrott för drygt 25 år sedan.

På gågatan Arbat ger mexikanska fotbollsturisterna Daniel och Rudy Hernandez tummen upp för säkerhetsuppbådet.

- Vi har pratat om det på förhand och det känns faktiskt väldigt säkert. Det finns en massa poliser överallt, säger Daniel.

ANNONS

Brodern Rudy beklagar dock en sak.

- Tyvärr säger de att vi på läktarna inte får använda våra dödskallemasker...

Jaktplan redo

Myndigheter och arrangörer hävdar att läget är under kontroll.

- Vi har tänkt igenom alla tänkbara scenarier och hot. Vi är redo för alla former av brott och övergrepp, lovade Anton Gusev från det ryska inrikesdepartementets särskilda avdelning för säkerheten på stora idrottsevenemang vid en presskonferens i förra veckan, enligt nyhetsbyrån Interfax.

Minst 30000 poliser och militärer beräknas vara på plats för att se till att premiärmatchen på torsdag mellan Ryssland och Saudiarabien fungerar som den ska. Till och med jaktplan finns i beredskap för om något oväntat skulle inträffa.

Ryssland och inte minst Moskva har drabbats rejält av terrordåd genom åren. Mycket har varit kopplat till separatistkrigen i Tjetjenien i mitten av 90-talet och början på 2000-talet.

ANNONS

På senare år är det i stället den ryska inblandningen i kriget i Syrien som angetts som skäl för diverse attacker. Så sent som i fjol dödades 15 personer i ett bombdåd i tunnelbanan i S:t Petersburg.

Polistomt på landet?

Bortom VM-orterna knarras det emellertid en hel del, när man tvingas klara sig utan de poliser som kallats till tjänstgöring på annan ort under VM.

- Det här kan få allvarliga konsekvenser. Vi kan hamna i en situation där det helt enkelt inte finns polis nog för att göra sitt jobb. Och de enda som tjänar på det är skurkarna, säger Vladimir Vorontsov från ett av de ryska polisfacken till nyhetsbyrån Reuters.

I VM-städerna blir det i gengäld betydligt mer polistätt de närmaste veckorna. Så även i Jekaterinburg, där de mexikanska bröderna Hernandez ska se Mexiko mot Sverige den 27 juni.

- Jag är ledsen för er, men vi kommer att gå vidare som tvåa bakom Tyskland, lovar Rudy tvärsäkert.

ANNONS
Moskva, TT:s utsände

Fakta: Stora terrordåd i Ryssland

Här är några av de senaste 20 årens värsta terrorhändelser i Ryssland:

  1. september 1999: över 300 döda i en rad bostadshussprängningar i Moskva och två andra städer. Dåvarande nytillträdde premiärministern Vladimir Putin skyller på tjetjenska separatister och beordrar armén att invadera delrepubliken.
  2. november 2002: minst 130 döda när tjetjenska separatister tar hela publiken som gisslan på Dubrovka-teatern i Moskva. Merparten, inklusive alla gärningsmän, dör när ryska specialstyrkor släpper in gas i byggnaden.
  3. augusti 2004: 89 döda när två passagerarflygplan på väg från Moskva mot Sotji respektive Volgograd sprängs i luften av två kvinnliga tjetjenska självmordsbombare.
  4. september 2004: officiellt drygt 330 döda sedan tjetjenska separatister tagit gisslan vid terminsstarten på en skola i Beslan i delrepubliken Nordossetien.
  5. mars 2010: runt 40 döda när två bomber exploderar i tunnelbanan i Moskva.
  6. december 2013: över 30 döda i två självmordsbomber mot bussar i Volgograd, med bara en månad kvar till vinter-OS i Sotji.

ANNONS