Tumult på läktaren efter onsdagens allsvenska fotbollsmatch mellan Malmö FF och AIK.
Tumult på läktaren efter onsdagens allsvenska fotbollsmatch mellan Malmö FF och AIK. Bild: Anders Bjurö/TT

Polisen prioriterar bengalutredningen

Utredningen efter gårdagens skandalscener efter det allsvenska toppmötet mellan Malmö FF och AIK prioriteras av polisen. Ordföranden i svensk elitfotboll, Sef, Mats Enquist hoppas att de skyldiga ska kunna identifieras.
– De ska bort från fotbollen, säger han.

ANNONS

Matchen mellan Malmö FF och AIK följdes av stökigheter på läktarna. I tv-bilderna från Discovery+ syntes hur ett par brinnande bengaler kastades mellan olika supportergrupperingar. En "handfull" MFF-anställda ska ha skadats.

– Det är ingen rolig morgon, en sådan här händelse skapar dålig smak i munnen, säger Enquist.

Inte kopplad till villkorstrappan

Han vill dock hålla händelserna helt skilda från den alltmer hätska debatten om polisens så kallade villkorstrappa.

– Ett av problemen i diskussionen kring villkorstrappan är hur man gör det, det är mer en principiell diskussion: ska man straffa alla för det några få gör. Det handlar inte om att man tycker att det är okej att det händer saker.

ANNONS

På Sef jobbar man nu med att utreda händelsen och försöka identifiera de skyldiga. Dessutom förs samtal med både MFF och AIK.

– Händelsen är helt oacceptabel och det är individer som ska lagföras och inte vara på våra matcher. Det är en isolerad händelse som är totalt oacceptabel och kollar man på sociala medier så är det ingen som försvarar det här, ingen.

"Kommer aldrig accepteras"

Enquist hoppas nu att de ansvariga identifieras och lagförs. Även om de inte straffas rättsligt har de långa avstängningar att vänta från fotbollens sida.

– Tyvärr händer det på vår arena och då är det vårt ansvar. Jag har gott hopp om att vi ska kunna identifiera dem, de ska bort från fotbollen, säger han.

Enligt Per-Olov Söyseth, polisens kommenderingschef under insatsen vid matchen, har arbetet med att identifiera personerna påbörjats.

– Idag börjas arbetet med att gå igenom filmerna från arenan. Vi kommer att prioritera det här arbetet, syftet är att vi ska titta igenom och se om vi kan identifiera några personer som är aktiva i konfrontationen, säger Söyseth till Sydsvenskan.

Att personal skadas efter en match hör inte till vanligheterna och Enquist vill inte se det ske fler gånger.

– Jag hoppas vi slipper se sådant här på många år, det kommer aldrig att accepteras av fotbollen eller av supportrarna.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS