Pia Sundhage. Arkivbild.
Pia Sundhage. Arkivbild.

Pia Sundhage – årets göteborgare

Att inte vara göteborgare är uppenbarligen inget hinder för att bli "Årets göteborgare". Pia Sundhage tilldelas årets utmärkelse trots att hon varken är född eller bosatt i Göteborg.

ANNONS
|

Enligt kriterierna räcker det med att vara en god ambassadör för staden, och fotbollens förbundskapten får priset för "att med entusiasm och stort fotbollskunnande ökat svenskarnas intresse för damfotboll", enligt ett pressmeddelande från Göteborg & Co. Och för att hennes landslag tog OS-silver förstås.

Västgöten Pia Sundhage är från Ulricehamn, tio mil öster om Göteborg. Damernas fotbollslandslag har dock sin hemmaarena i Göteborg, Gamla Ullevi. Dessutom har hon spelat över 80 matcher för Jitex och har en stor kärlek till staden på G.

– Göteborg är oerhört stort för mig för där finns Jitex. Göteborg står för SM-guld, cupguld, träningar på en massa olika planer, hur vi gick till Ullevi och tittade på Blåvitt och Torbjörn Nilsson, vilka finter han gjorde och hur han tog sig förbi på sin kant, säger Pia Sundhage till GT.

ANNONS

ANNONS