Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Pehrsson om Vardar: "En utmaning"

Malmö FF:s första hinder i Champions League-kvalet blir makedonska mästarlaget FK Vardar. Svårscoutat, men på pluskontot finns det faktum att motståndet inleder ligasäsongen först i augusti.

Malmö var seedat i lottningen och kliver in i den andra av fyra möjliga kvalomgångar. Skåningarna inleder på hemmaplan. Magnus Pehrsson hade nog helst börjat borta.

- Nu har vi det här läget och då konstaterar jag att vi helst vinner matchen och helst inte släpper in något mål. Det ska inte finnas någon stress. Viktigast är att alla förstår betydelsen av att matchen pågår 2x90 minuter. Tålmodighet och inte tappa huvudet är det som gäller, säger MFF-tränaren.

Vardar från Skopje har vunnit den inhemska ligan tre år i rad. Laget är rankat 255:a av Uefa bland klubbar i Europa, MFF är 113:e lag på samma lista.

Nära kvalskrällar förr

Vardar har aldrig nått gruppspelet i Champions League, men har presterat bra resultat i kvalspelet. Mot kroatiska Dinamo Zagreb förra året blev det knappa förluster med 1–2 och 2–3, och året innan mot cypriotiska Apoel blev det uttåg via bortamålsregeln efter sammanlagt 1–1.

Om tre veckor spelas första mötet i Malmö. Scoutingen börjar nu.

- Jag har ju inte sett Vardar spela, men lag från forna Jugoslavien brukar bygga mer på tekniskt skickliga spelare och mycket individuell kvalitet. Nu får vi göra research i alla kanaler man kan tänka sig. Vad man gjorde i ligan i våras och titta på dubbelmötet förra året där de åkte ur. Vi får använda media också och ta hjälp av kontakter i den regionen. Fotbollskontakter som jag har, och Vito Stavljanin (spion åt MFF) som har bra koll på den regionen.

Vardar inleder ligaspelet först i augusti.

- Lättare för scoutingen att se dem i ligamatcher. Men det finns fler fördelar för oss. Det är en fördel att vi är i toppform och mitt i säsongen och de kommer från en ledighet.

CL-erfarenhet viktigt

Egna lärdomar av europeisk fotboll som tränare för Estland och MFF-spelarnas CL-rutin blir viktig, enligt Pehrsson.

- Framför allt inramningen på internationella matcher och att det är en annan tillåtelsegrad från domarna. Vi har redan haft möte i gruppen och pratat om sättet spela, träna och förbereda sig och erfarenheten av Champions League.

- Vi behöver inte skapa mentala förberedelser, för många har varit med om det här och upplevt det på riktigt. Vi är starka och trygga i det.

Bortamatchen kan flyttas

Vardar från Skopje spelar sina hemmamatcher på Telekom Arena, som tar in 33 460 åskådare. Men matchen kan komma att flyttas eftersom Europeiska supercupfinalen spelas där den 8 augusti, och fram tills dess har Uefa förbjudit spel på arenan, skriver bland annat Sydsvenskan. Matchen ska i stället spelas på en arena i staden Strumica, 15 mil från Skopje, som tar in 6 500 åskådare. Vadar har lämnat in en dispensansökan till Uefa.

I kvalomgång 2 ligger inte bara fortsatt Champions League-kval i potten. En förlust innebär att chansen på Europa-spel är borta. Ett avancemang garanterar minst kvalspel i Europa League.

Den tredje kvalomgången, där MFF är oseedat, lottas 14 juli.

Fakta: Vägen till Champions League

Första kvalomgången spelas 27/28 juni och 4/5 juli.

Andra kvalomgången spelas 11/12 juli och 18/19 juli.

Tredje kvalomgången spelas 25/26 juli och 1/2 augusti.

Playoff spelas 15/16 och 22/23 augusti.

Gruppspelet lottas 24 augusti och första matchen spelas 12 september.

Finalen i maj nästa år spelas på Olympiastadion i Kiev.

Mest läst