Patrik Sjöberg blir hedersdoktor

Den världsberömda höjdhopparen Patrik Sjöberg blir hedersdoktor vid Malmö universitet med motiveringen att han gjort det omöjligt för idrottsföreningar att blunda för sexuella övergrepp och trakasserier. – Det känns som den finaste utmärkelsen jag fått.

ANNONS
|

När Patrik Sjöberg 2011 offentliggjorde sin livslånga hemlighet via boken "Det du inte såg”, där han skrev om att ha blivit sexuellt utnyttjad av sin friidrottstränare Viljo, skapade det en stor diskussion i idrottsvärlden. Sedan dess han Patrik Sjöberg vigt sitt liv åt arbetet för att alla barn och unga ska växa upp i en trygg tillvaro utan sexuella övergrepp.

– Boken fick ett enormt genomslag, säger Patrik Sjöberg. Under arbetet med boken förstod jag att jag ville ägna resten av mitt liv åt att bekämpa sexuellt utnyttjande av barn och unga. Det är ett jobbigt ämne som ingen vill tala om, men vi ”överlevare” inser betydelsen av att föra upp det till ytan, säger han i ett pressmeddelande.

ANNONS

I motiveringen till hedersutnämningen kan man läsa: ”… i ditt arbete med barns rättigheter inom idrotten i förhållande till sexuella trakasserier och övergrepp har du gjort det möjligt för andra att säga ifrån och omöjligt för idrottsföreningar att blunda för frågan.”

– Sexuellt utnyttjande är ett av våra stora samhällsproblem och där barn och unga finns kommer det alltid dyka upp pedofiler. Vår uppgift är att lyssna, förebygga, upptäcka, åtgärda och tala om problemen, säger Patrik Sjöberg.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS