Partille planerar för orienteringsklassiker: "Vi är så stolta"

Flera år av förberedelser är snart till ända. Sista helgen i april arrangeras klassiska Tiomila i Partille. – Vi är så stolta, för många är Tiomila det absolut finaste inom orienteringen, säger Mats Kågeson, tävlingschef.

ANNONS
|

O-ringen, veteran-VM, junior-SM och världscupen. Göteborg med omnejd har flera gånger tidigare stått som arrangör för högt ansedda orienteringstävlingar, men i vår är det dags för den kanske allra mest prestigefyllda tävlingen att avgöras på västkusten när Tiomilakavlen går av stapeln i Partille under valborgshelgen.

– Frågar man orienteringsfolk i Sverige och Norden vad de främst siktar på, då är det Tiomila, så stort är det, säger Hans Carlstedt, som är arenaansvarig.

2013 fick Göteborgs orienteringsförbund och Göteborg & Co beskedet att de skulle få arrangera klassikertävlingen. Hans Carlstedt och kollegorna Mats Kågeson, tävlingschef, och Henrik Undeland, ansvarig för marknadsfrågor, kom tidigt med i planeringsstadiet.

ANNONS

– Det har varit en lång – men rolig resa. Man måste ha väldigt lång tid på sig för att kunna arrangera en så här stor orienteringstävling. Man ska få tillstånd av markägarna, det ska ritas en karta och mycket annat. Bara kartan tar nog ett år att få klar. Och de som har ansvarat för att lägga banan har nog hållit på i säkert ett och ett halvt år med att gå runt i området och lära känna terrängen, säger Mats Kågeson.

"Den ärmytomspunnen"

Trion har varit involveradi flera stora orienteringsarrangemang i Göteborgsområdet tidigare - men att få vara med och arrangera Tiomila menar de är något utöver det vanliga.

– Vi är så stolta, för många är Tiomila det absolut finaste inom orienteringen. Intresset för exempelvis SM är faktiskt ingenting i jämförelse, säger Mats Kågeson.

Vad är det som gör det så speciellt?

– Att det är så mycket nattorientering är ju så klart en stor del. Av tiomilakavlen är nästan alla etapper i mörker. En höjdpunkt är ju det som kallas "Den långa natten", när löparna springer 16-17 kilometer i totalt mörker, den är mytomspunnen, säger Mats Kågeson.

1944 arrangerades Tiomilakavlen för första gången. Undantaget 1962, då gulsot härjade bland orienteringseliten, har tävlingen avgjorts varje år sedan dess. Efter att under många år uteslutande ha avgjorts i Stockholmstrakten började tävlingen strax efter millenniumskiftet att flytta runt till olika platser i landet. När det nu är dags för den 72:a upplagan är det för första gången någonsin västkustens tur att stå som värd.

ANNONS

– Det är fantastiskt kul att få vi får den här chansen, säger Henrik Undeland.

Mats Kågeson:

– Att olika arrangörer får möjlighet att visa vad man går för tror jag är nyckeln för att utveckla tävlingen. Det blir ju att man vill överträffa varandra.

"Området är väldigt speciellt"

Och enligt arrangörerna för årets tävling har en tiomilakavel i Göteborgsområdet sedan länge varit efterfrågat hos utövarna. Anledningen? Den unika terrängen, menar trion.

– Området här är väldigt speciellt. Det är nästa helt orört och det finns knappt några inga stigar, det är riktig vildmark - och ändå är det så nära storstan. Naturen här skiljer sig också otroligt mycket på korta avstånd. I norr är det snabb och enkel terräng, i söder är det sankmark och traskigt, säger Hans Carlstedt.

– Det blir väldigt krävande och jobbigt för löparna här. Jämför den här terrängen med Stockholmsterrängen, som är väldigt lätt och flack, där brukar det ta fem minuter per kilometer för de snabbaste löparna. Här tar det minst ytterligare en minut per kilometer. Det är en extra utmaning för lagen, säger Henrik Undeland.

Under aprilhelgen väntas omkring 12 000 personer till Partille i samband med tävlingen. Utöver tiomilakavlen finns också en damkavel och en ungdomskavel.

ANNONS

"Kommer från hela Europa"

– Damkavlen blir lite extra rolig i år med tanke på att den firar 40-årsjubileum. Både den och ungdomskavlen avgörs dock enbart i dagsljus. Vi väntar oss totalt 8000 aktiva och omkring 4000-5000 som kommer följa tävlingarna på plats, ledare och publik, säger Mats Kågeson.

– Folk kommer från hela Europa för det här. Tidigare var Tiomila en Stockholmsangelägenhet men numera är de absolut bästa orienterarna i Europa med. Inte minst från våra nordiska grannländer kommer det många, säger Hans Carlstedt.

I samband med valborgshelgen kommer ett stort arenaområde, med platser för start, målgång och växling att byggas upp på ängarna mellan Lexby och Kåhög i Partille. Och det är ett avancerat pussel att få ihop för organisationen som har en budget på cirka sex miljoner kronor.

– Det är mycket som ska lösas. Det blir en tv-produktion från tävlingen, som kommer sändas på storbildsskärmar i arenaområdet. Sedan är det serveringstält, parkeringar, duschrum, boplatser till de tävlande och mycket annat som ska vara klart till det börjar, säger Mats Kågeson.

Hans Carlstedt fyller i:

– Vi har köpt egna elverk, grävt ned egna fibrer och investerat i en vattenledning som ska räcka hela vägen fram till arenaområdet, det har varit lite pyssel. Det går inte att bara att sätta ihop en sådan här tävling. Vi bygger nästan en liten stad där på ängarna, haha. Men vi har fått otroligt stort stöd av Göteborg och Co och Partille kommun, utan dem hade vi aldrig klarat det.

ANNONS

Elverk och vattenledningar i all ära - den största utmaningen att bemästra har varit något helt annat.

"Har jag lite ångest över"

– Kartan. Det finns så många sätt att göra fel på. Vi får inte misslyckas, för vi får ingen andra chans. Springer löparna iväg med fel karta och det är vi som har gjort fel, då är det kört för det laget eller den löparen. Det har jag lite ångest över, säger Kågeson.

Henrik Undeland:

– Jag tror knappt det finns någon sport där det är så mycket som kan gå galet. Orienteringen har tekniskt utvecklats enormt de senaste åren och det gör också att det blir fler saker som måste fungera, det är allt från GPS-sändare till nya stämplingstekniker. Man ska veta att det är väldigt komplext att arrangera orientering.

Risken för felsteg tar dock inte bort udden av den glädje som trion känner över att få vara med och lotsa projektet mot dess slutmål.

– Det är så kul att få vara med och kunna lyfta orienteringssporten, inte minst med tanke på den konkurrens som finns från andra sporter, säger Henrik Undeland.

Fakta: Tiomila

Tiomilakavlen: Avgörs i tio etapper. Nästan samtliga etapper springs i mörker. Mytomspunna "Den långa natten" är höjdpunkten. Lagen som tävlar består av tio löpare. Både herrar och damer kan tävla i klassen.

Start: Lördagen 29 april kl 21.00.

Förväntad målgång: Söndagen 30 april kl 07.00

Damkavlen: Firar 40-årsjubileum. Avgörs i fem etapper, all orientering sker i dagsljus. Varje lag består av fem löpare.

Start: Lördagen 29 april kl 13.45.

Förväntad målgång: Lördagen 29 april kl 18.15.

Ungdomskavlen: Avgörs i fyra etapper, all orientering sker i dagsljus. Killar och tjejer upp till 16 år får delta. Sista sträckan och minst en annan etapp måste springas av tjejer. På andra- och tredjesträckan är det tillåtet för varje lag har två löpare.

Start: Lördagen 29 april kl 11.00.Förväntad målgång: Lördagen 29 april kl 12.30.

Öppna banor: Under tävlingshelgen kommer det också finnas så kallade öppna banor med olika svårighetsgrad, där alla som vill testa på orientering kan få chansen att ge sig ut i skogen. All orientering sker i dagsljus.

ANNONS