OS-tvåan går all in för EM-guld i Göteborg

EM-planen ligger fast och målet är att Peder Fredricson ska ta guld i Göteborg. Men först vill han ta hem prestigefyllda Falsterbo Grand Prix som avgörs på söndagen, en tävling han aldrig har vunnit.

ANNONS
|

– Det har däremot min bror Jens gjort, så för att få tyst på honom vinner jag gärna, säger han med ett skratt – och tillägger snabbt:

–Det där var på skoj, det finns inget som helst hävdelsebehov oss emellan, tvärtom. Vi står varandra nära, har daglig kontakt och hjälps åt så mycket det går, säger han om sin fem år äldre bror som vann tungviktaren i Falsterbo 2013.

Mycket pengar i potten

Peder Fredricson är väldigt laddad för att göra om bedriften när han idag rider hästen All In som han tog OS-silver med för snart ett år sedan. Den femstjärniga tävlingen är prestigetyngd och penningstinn – runt en kvarts miljon kronor finns i prispotten.

ANNONS

För All In blir den tuffa banan i internationellt motstånd dessutom en bra värdemätare inför EM.

För det är EM i Göteborg om en dryg månad som allt mer är i Fredricsons fokus. Nedräkningen har börjat.

–Planen har funnits där länge, men förberedelserna blir allt mer riktade, säger han.

Efter silverplatsen i OS fick All In en längre vila och genomgick under hösten en lyckad tarmoperation.

"Vi äri fas"

– Han har haft en lång vila, en lång igångsättningsperiod och därefter fått några tävlingar som gjort att han kommit igång på ett bra sätt. Vi är nog i så mycket fas som vi kan vara, säger han till GP.

Efter Falsterbo blir det två veckors vila för All in därefter väntar två trestjärniga tävlingar innan det är dags att styra mot Göteborg.

Efter succén i Rio finns förstås pressen där – inte minst från Peder själv som rider för ett guld.

Mycket kan hända

–Samtidigt är det så himla mycket som ska stämma just där och just då. Det är mycket som kan hända längs vägen. Det är inte alltid det blir som man vill, säger han och fortsätter:

–Det är trots allt djur vi har att göra med, ett felsteg i boxen och månader av förberedelser kan spolieras. Men man får samtidigt akta sig för att fastna i det negativa, att bara se det som kan gå fel. För en själv är det viktigt att även se det som går bra och är positivt, säger han.

ANNONS

Peder Fredricson säger vidare att uppbyggnaden inför ett mästerskap handlar mycket om att hitta bra rutiner, metoder och upplägg – och att på samma gång se vad som kan utvecklas och förbättras.

Ingen slump

Peter Fredricson är i branschen känd som oerhört noggrann i sina satsningar.

–Du når inga resultat genom att slarva eller genom att lämna något slumpen. Ännu viktigare är omsorgen och intresset för hästarna, det är själva grunden till det jag gör, säger Peder Fredricson.

Fakta: Peder Fredricson

Ålder: 45

Bor: På Grevlunda, Vitaby, i Skåne.

Klubb: Österlens Ridklubb.

Meriter, ett urval: OS-silver individuellt 2016, OS-silver lag 2004, red OS i fälttävlan 1992, ridit tre VM och ett EM.

Tänkt EM-häst: All In, valack född 2006. Ägare: Stuteri Arch.

Aktuell: Rider Falsterbo på Grand Prix på söndagen.

ANNONS