Linn Persson och Mona Brorsson på den svenska förläggningen i OS-byn vid vinter-OS i Pyeongchang. Trots ett stort kräksjukeutbrott råder ingen större oro i svensklägret.
Linn Persson och Mona Brorsson på den svenska förläggningen i OS-byn vid vinter-OS i Pyeongchang. Trots ett stort kräksjukeutbrott råder ingen större oro i svensklägret.

OS-truppen påminns om hygien efter smitta

Sveriges OS-trupp i Pyeongchang påminns extra om hygienrutinerna sedan 1 000 säkerhetsvakter tagits ur tjänst på grund av kräksjuka.

ANNONS
|

Det handlar om cirka 1000 säkerhetsvakter som har tagits ur tjänst i vinter-OS i Pyeongchang på grund av ett utbrott av norovirus, meddelar arrangören.

Idrottare från flera länder har också blivit sjuka.

- Som ordförande i organisationskommittén ber jag om ursäkt för detta, säger Lee Hee-Beom.

- Vårt kontrollcenter för sjukdomar samt andra berörda myndigheter diskuterar nu motåtgärder och kommer att ta fram rätt åtgärder och meddela det snarast.

ANNONS

"Lite mer noggranna"

Den svenska truppen, som börjar fyllas på, har efter utbrottet pratat om hur risken för eventuella smittor minskas även om säkerhetsvakterna inte har bott nära OS-byn.

- Vi pratar om våra vanliga åtgärder om hygien, handsprit, att inte bo för tätt och vara för många på samma toa. Vi vidtar inga fler åtgärder på grund av det här, men påminner extra och är lite mer noggranna. Men vi har knappt några svenskar i Gangneung än, säger truppchefen Peter Reinebo vid Sveriges olympiska kommitté (SOK).

På grund av sjukdomsspridning är SOK restriktiv med att släppa in fler journalister än nödvändigt i svenskboendet när det hålls presskonferenser i OS-byn.

- Även om ni journalister ser kärnfriska ut så är det två saker: dels en större risk och dels är det onödigt att de aktiva ska behöva fundera på det, säger Reinebo.

ANNONS

Mycket smittsamt

Ett 40-tal säkerhetsvakter drabbades av plötsliga kräkningar och diarré i den koreanska kuststaden Gangneung. Efter provtagning har 32 fall av personer med norovirusinfektion konstaterats. Samtliga är placerade i karantän.

Vinterkräksjuka orsakas av calicivirus av vilket det finns två typer som infekterar människor, noro- och sapovirus. Norovirus är mycket smittsamt mellan människor och kan även spridas genom mat eller vattenförorening.

Säkerhetsvakterna har ersatts av 900 militärer, enligt en talesperson för den olympiska organisationen i Pyeongchang.

Hälsomyndigheterna utreder virusets ursprung. För att klargöra smittvägarna tas prover på kranvatten, matvaror och matlagningspersonal.

Pyeongchang, TT:s utsända

Fakta: Checklista mot norovirus

Arrangören av OS i Pyeongchang har utfärdat en checklista för att förhindra spridningen av norovirus.

1. Tvätta händerna med tvål under rinnande vatten i mer än 30 sekunder.

2. Ät genomkokt och genomstekt mat.

3. Koka drickvattnet innan det konsumeras.

4. Tvätta och skala grönsaker och frukt innan de konsumeras.

5. Personer med diarré ska inte laga mat.

6. Använd god hygien under matlagning (knivar och skärbrädor diskas efter användning; använd separata skärbrädor för fisk, kött och grönsaker).

ANNONS