Stockholm går vidare med OS-planen

SOK vill att frågan diskuteras. Stockholms stad anser det är önskvärt att OS 2026 samarrangeras med Södertälje, Falun och Åre.

ANNONS
|

Stockholms stad säger inte "ja" till OS ännu. Men deras utredning som presenterades på fredagen visar att staden vill gå vidare med planerna att söka värdskap för vinter-OS och Paralympics 2026.

Det ska dock göras tillsammans Södertälje, Falun och Åre.

- Falun och Åre har befintliga infrastrukturer. De miljarder vi får in från IOK ska fördelas och vi ska se så att det finns anläggningar och att infrastrukturen runt omkring fungerar. Men Falun och Åre har ju arrangerat stora evenemang tidigare, de är nästintill proffs på det, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S).

Jesper Ackinger, projektchefen som har haft ansvaret för utredningen:

ANNONS

- Åre och Falun kommer säkert ha kostnader för att genomföra spelen. Om det är så att man i fullmäktige väljer att gå vidare, så är det budgeten jag redovisade som kommer svara för kostnaderna i Falun och Åre.

Centerpartiet i Stockholm har som krav för en ansökan att befintliga anläggningar i Falun och Åre ska användas för att gå vidare i processen. Vänsterpartiet säger blankt nej och motsätter sig att investera de 60 miljoner kronor en kandidatur förväntas kosta.

"Ska diskuteras"

Sverige olympiska kommitté, SOK, stödjer en svensk ansökan. Men tror en av några diskussionspunkter lär bli att stadens utredning vill dela arrangemanget med både Falun (backhoppning) och Åre (alpint), samt förlägga ishockeyns gruppspel i Södertälje.

- Backhoppning ska diskuteras. Där finns Falun med som en möjlig partner, och det är typiskt en sådan sak som vi ska titta på. Hur bygger vi ihop det här konceptet med Falun? Får vi inget konkurrenskraftigt bud om de är med eller inte? Det här måste vi titta på. Det blir en samverkan mellan politik och idrott och SOK, som till syvende och sist, gör anmälan, säger Hans Vestberg, SOK:s nye ordförande.

TT: Vad tror du IOK (Internationella olympiska kommittén) tycker om det här upplägget?

ANNONS

- Det är för tidigt att uttala sig om. Men det finns två delar; idén är ju att OS ska vara samlat på samma ställe, å andra sidan pratar man hållbarhet och att man ska ha saker för efterbruk, säger Vestberg.

- Det där blir en avvägning som vi måste göra i den här diskussionen för att se vad som är bäst och kostnadseffektivast.

Billigare än Albertville

51-åringen, som valdes till ny SOK:s nye ordförande i april, är desto säkrare på att kostnaden för ett OS i Stockholm kan bli lågt.

- Jag ser framför mig att vi skulle kunna göra ett av de billigaste OS som någonsin har gjorts, säger han om kostnadsprognosen på 13,6 miljarder kronor.

Den stad som vinner värdskapet i juli 2019 får 880 miljoner dollar (7,7 miljarder kronor med dagens dollarkurs) i bidrag från IOK. Enligt förstudiens budget skulle intäkterna landa på samma summa som kostnaderna, 13,6 miljarder kronor, trots att IOK-bidraget då bara beräknas till 6,7 miljarder.

- Vi vill göra ett försvarbart OS ekonomiskt. Vi vill inte ha OS till vilket pris som helst, säger Vestberg.

- Nu vet inte jag vad våra vänner i Stockholm stad har sagt men Albertville var ett av de billigare OS som har gjorts, det var på två miljarder dollar i omkostnader. Vi ska vara under den summan.

ANNONS

Jesper Ackinger:

- Vi har sett att det finns ett antal skäl till varför Stockholm är lämpat att ansöka om att arrangera OS 2026. Det handlar om att vi har erfarenhet av att göra arrangemang, som har varit framgångsrika. Vi har bra infrastruktur, vi har befintliga anläggningar. Vi behöver investera 2,2 miljarder, men det skulle vi ändå göra eftersom regionen växer. Vi har möjligheten att genomföra ett spel med så liten klimatpåverkan som möjligt, säger han.

Fakta: Städerna som gör upp om OS 2026

Stockholm är inte ensamt om att undersöka möjligheterna att ansöka om att arrangera vinter-OS och Paralympics 2026.

+ Österrikiska Innsbruck genomför just nu en förstudie, den presenteras troligen under våren, uppger Österreichischer Rundfunk.

+ Fem schweiziska orter anmälde under 2016 intresse till Schweiz olympiska kommitté om att stå värd för spelen. Av dessa återstår just nu två, Sion och landskapet Graubünden, skriver flera schweiziska medier.

+ Ordföranden i Finlands olympiska kommitté, Timo Ritakallio, har enligt Helsinki Times sagt att han gärna ser att Finland och Helsingfors ansöker om att arrangera OS och då gärna tillsammans med Norge eller Sverige. Finlands stadsminister Juha Sipilä sägs stå bakom förslaget.

+ Kanadensiska Calgarys borgmästare Naheed Nenshi sade i september 2015 att en arbetsgrupp som ska jobba med en ansökan för OS 2026 har tillsatts.

+ Politiker från japanska Saporo har bekräftat att staden ser över möjligheterna att söka OS 2026 eller 2030.

+ Dessutom talas det om att norska Trondheim, italienska Turin, Berlin, samt städer i Argentina och Chile kan komma att lämna in ansökningar.

Fakta: OS-ansökan

Stockholms stads utredning visar att det är möjligt och önskvärt med en svensk ansökan om att få arrangera vinter-OS 2026.

Efter en remissrunda under våren ska kommunfullmäktige i sommar ta beslut om man ska gå vidare med en ansökan.

I höst ska regeringen godkänna OS-ansökan.

I mars 2018 ska den formella ansökan överlämnas till Internationella olympiska kommittén, IOK.

I juli 2019 fattar IOK beslut om vilken stad som får arrangera vinterspelen 2026.

Fakta: Så kan OS 2026 arrangeras

Friends Arena: Invigning, avslutning.

Stockholms stadion: Hopp, big air.

Hammarbybacken: Halfpipe, bob, rodel, skeleton, parallellslalom.

Globen: Ishockey, kälkhockey.

Tele2 Arena: Short track, konståkning.

Gubbängens IP: Skridsko, curling, rullstolscurling.

Flottsbro: Puckelpist, parallellstorslalom.

Hamra (alt A) eller Rudan (alt B): Längdskidor och skidskytte.

Årsta: OS-byn för aktiva och ledare.

Älvsjö: Mediecenter för press, radio och tv.

Södertälje: Ishockey, gruppspel.

Falun: Backhoppning och nordisk kombination.

Åre: Alpint.

ANNONS