OS: Misstänkta IS-anhängare planerade attack

Den federala polisen i Brasilien inledde en antiterroroperation tidigt under torsdagen, det bekräftade justitieministern i landet idag. Drygt två veckor innan OS invigs i Rio de Janeiro ska 10 personer ha gripits, enligt brasilianska medier.

ANNONS
|

Den federala polisen har gripit medlemmar av en grupp som förbereddeterrordåd under OS. Det var oklart var attentatet var planerat attäga rum eller vad dådet gick ut på.Enligt justitieministernska medlemmarna i gruppen var kopplade till terrorgruppen Islamiska Staten(IS), det rapporterar tidningen O Globo.

Den brasilianska underrättelsetjänsten ska ha identifieratden grupp som misstänks ha planerat terrorattentat under sportfesten. Deninvigs den 5 augusti i Rio de Janeiro. Tillslagen var planerade och genomfördes tillsammans med underrättelsetjänster från andra länder.Det rapporterar Folha de São Paulo, en av Brasiliens mest ansedda tidningar.

Den här gruppen representerar en tiondel av totalt 100 personer som den brasilianska regeringen övervakar, misstänkta för att sympatisera med terrorism. Myndigheterna har tagitfram listan utifrån de misstänktas beteendemönster på nätet. Det handlar både om brasilianare och utlänningar som bor i Brasilien. Detta enligt högt uppsatta källor inom underrättelsetjänsten till Folha de São Paulo.

ANNONS

Sajten "Intelligence Group" som övervakar internet rapporterade att den tidigare okända gruppen som kallar sig "Ansar al-Khilafah Brazil" sagt via en sms-app på söndagen att den följer ledaren Abu Bakr al-Baghdadi. Den uppges även sprida IS-propaganda på arabiska, engelska och portugisiska. Detta uppger Reuters.

Gruppen planerade att köpa AK47:a

Enligt brasilianska medier ska 10 personer ha gripits vid de tillslag som gjordes under morgonen. Den brasilianska justitieministern Alexandre de Moraeshöll en presskonferens under torsdagen för att informera närmre om operationen.

–Underrättelsetjänsten upptäckte att de som gripits nu gick från att prata om att utföra ett terrordåd till att faktiskt vidta förberedande åtgärder inför en terrorattack. Denna kommunikation skedde via sms-tjänster som Whatsapp, bekräftadejustitieministern Alexandre de Moraes under presskonferensen enligt O Globo.

Det ska ha utfärdats 12 häktningsordrar. Dessa gäller tillfällig häktning av de misstänkta i30 dagar. Dagens gripanden skeddei delstaterna São Paulo och Paraná och var deförsta att genomförasbaserade på den brasilianska antiterrorlagen, enligt O Globo. En minderårig greps under operationerna.

Enligt justitieministern ska en av de gripnaha kontaktat en Paraguaybaserad hemsida i syftet att köpa en AK47:a.Gruppen ska även ha hyllat de senaste attackerna i Nice och Orlando.

– Det har skett en första kontakt med den Islamiska Staten. Personerna har svurit trohet till terrorgruppen. Därefter har det vidtagits en rad förberedande handlingar. Sedan har denna grupp låtit förstå att terrordådet skulle kunnaske under OS, sa justitieministern Alexandre de Moraes vidareenligt O Globo.

ANNONS

Oron för terrordåd ökar i Brasilien

Under de senaste dagarna har oron för terrorattentat under OS växt i Brasilien,främst på grund av terrordådet i Nice. General Sérgio Etchegoyen bekräftade attoron ökat medanjustitieministern, Alexandre de Moraes,förnekade att oron för terrordåd ökat. Detta rapporterar Folha de São Paulo.

–Såväl våra egna underrättelsetjänster som de internationella bedömer att sannolikheten för terrordåd ligger på den lägsta nivån. Risken för terrorattentat finnsi hela världen, det gäller inte bara Brasilien. Men trots att sannolikheten är minimal vidtar vi alla åtgärder vi kan för att undvika att något händer, sa justitieministern Alexandre de Moraes under presskonferensen i huvudstaden Brasilia.

Texten uppdateras

ANNONS