SOK:s meteorolog Tomas Mårtensson testar snötemperaturen på Alpensia skidcenter inför vinter-OS i Pyeongchang, Sydkorea. "–12 grader i dag, ungefär samma som lufttemperaturen", säger Mårtensson.
SOK:s meteorolog Tomas Mårtensson testar snötemperaturen på Alpensia skidcenter inför vinter-OS i Pyeongchang, Sydkorea. "–12 grader i dag, ungefär samma som lufttemperaturen", säger Mårtensson.

OS-meteorologen: Skidskyttarna mest utsatta

De goda nyheterna för köldhatande OS-deltagare: Det blir varmare. De dåliga: "Varmare" är ett relativt begrepp.

ANNONS
|

Håll dig ifrån Alpensia skidcenter om du är allergisk mot kyla, är Tomas Mårtenssons råd. Kung Bore har omfamnat OS och av alla kalla platser tycks området för längdåkning och skidskytte vara allra kallast.

På måndagsförmiddagen var det 18 minusgrader och att skidspåren är placerade ovanpå en golfbana gör det inte varmare.

- Någonting vindtätt är väldigt, väldigt bra att ha på sig här. Det är ett väldigt öppet landskap på skidstadion, så vinden kommer åt väldigt bra. Det blir väldigt kallt om man står på fel ställen, säger Sveriges olympiska kommittés meteorolog Tomas Mårtensson till TT.

ANNONS

Hjälper vallateamet

Han hjälper hela den svenska truppen, men det är längdåkarna och framför allt skidskyttarna som har det största behovet av hans expertis.

- Längdåkarna tävlar några gånger på dagtid, när det är som varmast. Men för skidskyttarna är det bara kvällsstarter vid 20, så då har ju definitivt temperaturen kylts ner.

Tomas Mårtensson gör sitt femte raka vinter-OS i SOK:s tjänst, och har en hel del att stå i. Hans analyser av snö och väderlek fungerar som underlag till vallacheferna.

Värmebölja i helgen

De senaste prognoserna gör gällande att det efter några riktigt kindbitande vinterdagar blir något varmare till helgen, lagom till fredagens invigning.

- Det verkar som att det på invigningsdagen och dagen därpå kommer att vara ja, milt är väl fel uttryckt, men kring noll när det är som varmast. Inte som nu när det är så bistert kallt.

ANNONS

Dessvärre för den som ska vara med på invigningen är det inte som varmast på kvällen. Invigningen startar klockan 20.

- Det blir väl inte som nu, ner mot 15–20 minus, men kanske ner mot -10 som kallast. Det är klart att det blir kallt på invigningen, särskilt när det blåser som det gör här.

Pyeongchang, TT:s utsände

ANNONS