OS-guldvinnaren stoppas från VM efter bråket: "Skam för sporten"

Hon vann OS-guld i Rio. Men nu stoppas Jenny Rissveds från VM i Australien efter ett storbråk med förbundet. Detta då hon har en sponsor som förbundet inte har. – Förhoppningsvis utlöser detta en skitstorm mot Svenska cykelförbundets beteende, säger lagledaren Thomas Frischknecht till Pinkbike.

ANNONS
|

Jenny Rissveds, 23, slog igenom rejält under förra sommaren. Då tog hon hem OS-guldet i mountainbike under OS i Rio. Nu drygt ett år senare stoppas hon från att tävla på VM. Detta då hon har ett sponsoravtal som krockar med förbundets egna avtal.

Rissveds ska då ha fått ett krav på sig, skriv på samma kontrakt som förbundet eller missa VM.

Den svenska OS-guldvinnaren vägrade att ge sig.

– De begär att man ska bryta sitt avtal, vilket är emot europeisk lag. Svenska cykelförbundet försatte de i en position där de var tvungna att bryta ett nuvarande kontrakt. Så vi sa att vi inte skulle ge vika. Förhoppningsvis utlöser detta en skitstorm mot Svenska cykelförbundets beteende, säger Thomas Frischknecht tillPinkbike.

ANNONS

– De tryckte på för mycket och nu ska inte den olympiska mästaren tävla i VM, vilket är en skam. Det är en skam för Jenny, en skam för sporten och en mycket större skam för svensk cykling.

VM som avgörs 5-10 september kommer nu att inte innehålla en enda svensk deltagare. Att det skulle bli en bättring mellan Rissved och förbundet ska inte vara särskilt troligt enligt Frischknecht.

– Just nu har hon ingen tillit och respekt för förbundet. Hon tycker inte att hon har behandlats tillräckligt bra för att, under dessa omständigheter, kunna göra en bra prestation, säger han.

ANNONS