Linus Omark, i mitten, ser fram emot första mötet med Sydkorea. Här på Tre Kronor-träning med Andreas Engqvist och Joel Lundqvist.
Linus Omark, i mitten, ser fram emot första mötet med Sydkorea. Här på Tre Kronor-träning med Andreas Engqvist och Joel Lundqvist.

Omark jubilerar mot historiskt motstånd

Han jubilerar och spelar sin hundrade landskamp i en historisk match. Trollgubben Linus Omark hade aldrig väntat sig att han skulle ställas mot Sydkorea i Tre Kronors tröja.

ANNONS
|

Ishockeylandslaget har genom 97 år av matchande stött på 33 olika nationer.

Nu är det för första gången på elva år – då Kazakstan var ny motståndare – dags att utöka den listan.

OS-värden Sydkorea är för många en helt okänd bekantskap, men faktum är att nationen i våras tog steget upp i A-VM efter att ha kommit tvåa i B-VM.

- Jag vet inte mycket om dem, vad de håller för nivå, men de gjorde en bra match mot Kanada (förlust 2–4) hörde jag. Vi är väl favoriter, men man ska inte underskatta dem, säger Omark om det sydkoreanska laget som också förlorat med 1–4 mot Finland i Moskvaturneringen.

ANNONS

Köpt in transatlanter

Sydkorea har inte tagit klivet utan hjälp utifrån. Sex av spelarna i truppen i Channel One Cup är transatlanter – fem kanadensare och en amerikan – som köpts in och har dubbelt medborgarskap.

En av dem har Omark spelat med, backen Alex Plante som gjort elva NHL-matcher med Edmonton.

- Jag har spelat med honom både i NHL och AHL så vi känner varandra. Nu har jag inte träffat honom på många år, men vi kommer säkert att snacka i morgon, säger Omark.

Sydkorea leds av förbundskaptenen Jim Paek och assisterande coachen Richard Park. Båda är gamla spelare och bägge är de två enda Sydkoreafödda spelare som spelat i NHL. Paek vann två Stanley Cup-titlar med Pittsburgh.

- Det är kul att hockeyn sprider sig. Det är bara att hoppas att den blir ännu större i framtiden. Det hade varit roligt om den blir som fotbollen, men det tar väl tid för de där nationerna att bli utmanare, säger Omark som gör sin tredje säsong i Salavat Julajev och som vanligt är med i toppen av poängligan.

ANNONS

"Poäng när det behövs"

Med 36 poäng (10+26) på 39 matcher ligger han sexa.

I landslaget är han assisterande kapten och har en nyckelroll i numerärt överläge. På fyra matcher i höst har det blivit en assistpoäng.

- Jag har väl inte gjort mina bästa matcher i höst. Samtidigt försöker jag jobba hårt och göra vad de vill att jag ska göra. Det jag är minst orolig för är poängen, de kommer när det behövs, säger Omark som debuterade i landslaget för nästan exakt nio år sedan, i Channel One Cup mot Tjeckien i en match som spelades i Malmö.

Snart får han OS-debutera om inte skador eller något annat oväntat kommer i vägen.

- Jag skulle inte vara här om det inte vore för OS. Det känns som en dröm, man har vuxit upp och sett alla turneringar sedan –94 i stort sett, det är en stor idrottsgrej. Det skulle betyda skitmycket att vara med. Det är två månader dit, så det gäller att spela bra, säger han.

ANNONS
Moskva, TT:s utsände

Fakta: Udda motståndare

Sydkorea blir Tre Kronors 34:e motståndare genom tiderna. Då räknar vi inte med Spanien som 1924 skulle ha mött Tre Kronor i EM, men lämnade wo. Sveriges vanligaste hockeymotståndare är Finland, som blågult mött 389 gånger.

Här är de ovanligaste:

Belgien (sju möten mellan 1920 och 1947), England (en gång, 1946), Nederländerna (tre matcher, senast 1981), Japan (fyra gånger, senast 2004), Jugoslavien (två matcher, bland annat OS 1984), Kazakstan (två matcher), OSS (före detta Sovjetunionen, en gång, OS 1992), Skottland (en gång, 1946).

Källa: Hockeyboken.

ANNONS