Malmös Nils Andersson jublar efter sitt 1–0-mål, men till slut var det gästande Linköping som fick jubla över tre poäng.

Olimb avgjorde sent för Linköping

Mötet med Malmö på bortais såg ut att gå mot förlängning. Då klev norrmannen Ken Andre Olimb fram och avgjorde för Linköping – med 40 sekunder kvar att spela. Östgötarna vann till slut med 5–3.

|

Både Malmö och Linköping visade upp fin form inför landslagsuppehållet. Inför bortamatchen i Skåne hade östgötarna vunnit fyra av fem SHL-matcher. Skåningarna föll visserligen mot Skellefteå (2–4) precis före uppehållet, men innan dess hade Malmö fyra raka segrar. Trots att laget under perioden var kraftigt skadedrabbat.

Avgjorde sent

Med två lag i bra SHL-form blev mötet i Malmö arena därefter. Jämnt, intensivt och inledningsvis målrikt. Och länge såg det ut som att matchen skulle gå till förlängning. Men med endast 40 sekunder kvar att spela skickade Ken Andre Olimb in segermålet fram till 4–3 bakom Malmömålvakten Oscar Alsenfelt. Nick Sörensen satte i slutskedet även 5–3 i tom kasse.

Matchen svängde annars fram och tillbaka. Malmöbacken Nils Andersson pricksköt in sitt första mål för säsongen i numerärt överläge, men inte ens en minut senare hade Patrick Mullen kvitterat till 1–1 med ett märkligt mål. Mullen förde själv upp pucken, lyfte ner den mot sargen bakom målet och skickade sedan in sargreturen bakom Alsenfelt i hemmamålet. Efter knappt 13 minuter tog Linköping ledningen när Derek Roy jobbade in 2–1-målet i powerplay.

Lilja kvitterade

I den andra perioden vände Malmö genom två snabba mål. Lagets poängkung Frederik Storm snurrade rejält med motståndarna innan han gav backen Anton Mylläri läget fram till kvitteringen. Andy Miele kunde sedan ge Malmö ledningen när han dundrade in 3–2 från den ena tekningscirkeln i numerärt överläge. Återigen var det Storm som stod för framspelningen. Efter en dryg kvart kvitterade dock Linköping. Alsenfelt hann inte stänga till vid den ena stolpen när Jakob Lilja kom farande bakom målet och satte 3–3.