Okända svenska VM-löparen: "Jag är halvsvensk"

ANNONS
|

Hört talas om den svenska VM-löparen Gena Löfstrand? Inte? Du är förlåten. 21-åringen springer för Sydafrika och har, sitt efternamn till trots, bara varit i Sverige en gång.

– Min pappa är svensk och min mamma är sydafrikan så jag är halvsvensk och halvsydafrikan, förklarar hon på engelska.

Svenskan är obefintlig och så värst mycket mer koppling till Sverige än efternamnet har hon inte. Pappan kom till Sydafrika när han var två år och har bott där sedan dess.

"Var ledsen"

I VM-kvalet på 800 meter ställdes Gena Löfstrand mot en annan svenska – Hanna Hermansson. Det var andra gången de möttes på löparbanan. Precis som Hermansson tog sig Löfstrand vidare på tid till semifinalerna. Löfstrand, som föddes i Durban, hade den sämsta tiden av alla som gick vidare men var inte missnöjd för det.

ANNONS

– Jag trodde inte att jag hade klarat mig vidare. Jag satte mig ner och var ledsen men så såg jag mitt namn med ett q efter (q betyder qualified) och då fick jag tillbaka all min energi, säger hon.

Besökte Sverige

Tidigare i somras var talangen, som gör sitt första VM i London, i Sverige för första gången.

– Jag sprang i Sollentuna. Det var jättefint. Jag träffade en av pappas släktingar också, säger hon.

Med både svenskt och sydafrikanskt pass skulle Gena Löfstrand kunna representera båda landslagen. Men några påtryckningar från Karin Torneklints landslag har hon inte fått än.

– Nej, haha, säger hon.

ANNONS