Emiliano Sala. Arkivbild.
Emiliano Sala. Arkivbild. Bild: Michel Euler AP/TT

Obehörig pilot orsakade fotbollsstjärnans död

I dag startar rättegången efter flygkraschen där fotbollsspelaren Emiliano Sala omkom. En 66-åring står åtalad – efter att piloten varit obehörig.

ANNONS

28-årige Emiliano Sala hade i januari 2019 vänt hem till Frankrike för att säga adjö till lagkamraterna i Ligue 1-klubben Nantes innan avresan till nya klubben Cardiff, då i Premier League.

Anfallaren var Cardiffs dyraste värvning genom tiderna, med en övergångssumma på 150 miljoner kronor, men på vägen tillbaka till Wales kraschade planet, som han och piloten David Ibbotson färdades i, ner i den Engelska kanalen.

Sökarbetet avslutades dagar efter att planet försvunnit, men återupptogs efter tusentals privata donationer, bland annat från fotbollsstjärnorna Kylian Mbappé och Lionel Messi.

Körde för fort

I februari återfanns Salas kropp, men piloten David Ibbotson har ännu inte hittats.

ANNONS

Den brittiska haverikommissionen slog senare fast att Ibbotson saknat den kommersiella licens som krävts för att flyga planet och att han förlorat kontrollen efter att ha kört för fort i ett försök att undvika dåligt väder.

Utredningen visade också att han med största sannolikhet påverkats av kolmonoxidförgiftning.

Klubbarna i infekterad fejd

En 66-åring man, som arrangerad flygresan, pekades ut som ansvarig. Mannen åtalades i fjol för att ha äventyrat säkerheten på flygplanet, men nekar till anklagelserna.

Rättegången startar i dag, måndag, i Cardiff.

Salas död ledde till en fejd mellan klubbarna om övergångssumman. Internationella fotbollsförbundet, Fifa, har beordrat Cardiff att göra den första överenskomna betalningen till Nantes på motsvarande 63 miljoner kronor. Men walesiska klubben vägrar betala och har överklagat till idrottens skiljedomstol Cas. Utredningen har dock skjutits upp på grund av pandemin.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS