MFF:s Pavle Vagic och AIK:s Erick Otieno i en duell på Friends arena.
MFF:s Pavle Vagic och AIK:s Erick Otieno i en duell på Friends arena. Bild: Claudio Bresciani/TT

Oavgjort i dramatiskt allsvenskt toppmöte

Två allsvenska toppaspiranter ville åt tre poäng. Då blev det 1–1 i en dramatisk match mellan AIK och Malmö på Friends arena.
– Vi är väl närmast segern men vi kan inte vara jättemissnöjda med en poäng, säger MFF-stjärnan Anders Christiansen.

AIK inledde piggt och hade ett bra läge redan efter två minuter. Slarv i gästernas försvar ledde till att Bilal Hussein fick testa högerfoten, men mittfältarens skott gick tätt utanför.

I stället var det målfarliga Malmö, som har gjort mål i samtliga allsvenska matcher hittills, som tog ledningen i den 24:e minuten. Jo Inge Berget fixade en frispark strax utanför AIK:s straffområde. Och när Anders Christiansen slog sin precisa frispark var det Bergets huvud som, relativt ostört, vinklade in 1–0 via bortre stolpen och in.

Visserligen hade AIK några lägen, bland annat en Sebastian Larsson-frispark tätt utanför och ett skott över från nära håll av Stefan Silva.

"Första till Malmö"

Tränaren Bartosz Grzelak var inte särskilt nöjd.

– Första halvlek går klart till Malmö. De äger mycket boll och de sätter mycket press på oss där vi inte vill hamna. Från mitt perspektiv kändes det som att Malmö var nära varandra i försvar och anfall medan vi var tvärtom, säger AIK-tränaren.

Första halvlek präglades av en hel del gnabb och tuffa dueller, och något hätsk stämning fortsatte det att vara i andra halvlek. Men det spelades fotboll också – och AIK fortsatte att försöka jaga ikapp och Malmö ville i sin tur öka avståndet.

Det blev en kvittering.

I 64:e minuten knorrade Nicolas Stefanelli ett inlägg in i straffområdet. Visserligen nådde han ingen AIK-spelare, men däremot tog bollen på Lasse Nielsens fot och in via bortre stolpen.

Vassa målvaktsingripanden

Likaläget stod sig ju närmare slutsignalen kom, men både MFF och AIK kunde ha tagit ledningen i slutskedet. I 85:e minuten lyckades Antonio Colak springa sig fri men AIK-målvakten Budimir Janosevic kom ut bra och räddade kroatens avslut.

Några minuter senare var det AIK:s Nicolas Stefanellis tur. Men likt Janosevic på Colaks avslut kom MFF-målvakten Marko Johansson ut, gjorde sig stor och räddade.

Matchen slutade 1–1.

– Vi är alltid besvikna. Det kändes mer som en förlust. Men ska vi vara helt ärliga är det acceptabelt. Vi har de största chanserna men det är inte så att vi har 100 procent chanser och de noll. Vi är väl närmast segern men vi kan inte vara jättemissnöjda med en poäng, säger MFF-stjärnan Anders Christiansen.

AIK:s Alexander Milosevic ansåg att resultatet var ganska rättvist. Men nöjd var han inte.

– Nej, det är ju vår hemmaplan. Men det positiva är att vi är lite sämre i första och kommer ut bättre i andra, säger han.

Därmed har Malmö fem poäng upp till serieledande Djurgården som står på 16 poäng. AIK är sex poäng bakom Stockholmsrivalen.