I höstas beslutades att de finländska damlandslagsspelarna ska få samma ersättning som sina motsvarigheter på herrsidan. Nu har Finlands fotbollsförbund tagit nästa steg mot jämställdhet, genom att skrota könsprefixet i den inhemska högstaligan.
I höstas beslutades att de finländska damlandslagsspelarna ska få samma ersättning som sina motsvarigheter på herrsidan. Nu har Finlands fotbollsförbund tagit nästa steg mot jämställdhet, genom att skrota könsprefixet i den inhemska högstaligan. Bild: Björn Lindgren/TT

Nytt namn på ligan: "Symbol för något större"

ANNONS

Finlands högstaliga i fotboll för damer byter namn till Kansallinen liiga (nationella ligan), skriver det finländska fotbollsförbundet i ett pressmeddelande. Därmed skrotar man det tidigare könsspecifika prefixet på ligan, något som varit regel snarare än undantag inom damfotbollen, skriver man och nämner bland annat damallsvenskan i Sverige och Women's Super League i England.

"En del kanske ser namnbytet som obetydligt, men det är faktiskt ett starkt ställningstagande som symboliserar en större kulturell förändring inom idrottsgemenskapen och vårt samhälle i stort", säger Heidi Pihlaja, utvecklingschef på det finländska fotbollsförbundet, i ett pressmeddelande.

I höstas bestämde förbundet också att landslagsspelare ska få samma ersättning oavsett kön.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS