Daniela Gustin njuter av framgången under hennes första mästerskap.
Daniela Gustin njuter av framgången under hennes första mästerskap.

Nykomlingen lever sin VM-dröm

På fyra år har Daniela Gustin tagit sig från den tyska andraligan till semifinal i handbolls-VM. Då är det klart att hon njuter – särskilt när nationalsången spelas.

ANNONS
|

För fyra år sedan sålde Daniela Gustin billig alkohol till törstiga nordbor vid den dansktyska gränsen och undrade var handbollskarriären var på väg.

Det är bara två timmar i bil från Flensburg, där hon bodde då, till Hamburg men desto längre från den tyska andraligan till en VM-semifinal mot Frankrike.

Om förbundskaptenen Henrik Signell resonerar likadant som i kvartsfinalen mot Danmark kommer mästerskapsdebutanten, Sveriges enda, att starta i kvällen match i Barclaycard Arena.

- Det känns lite overkligt. Jag hade inga tankar på att vi skulle komma så här långt och framför allt inte att jag skulle få spela så mycket som jag har gjort, säger 23-åringen.

ANNONS

Annorlunda väg

Gustin tog en annorlunda väg till handbollslandslaget. Precis när hon hade gått ut gymnasiet fick hennes pojkvän Hampus Wanne, också han landslagsspelare i handboll, kontrakt med Flensburg och den unga svenskan hakade på.

Det blev inte riktigt som hon hade tänkt sig.

Gustin spelade i andraligalaget Nord Harrislee och drömde sig bort.

- Det var inte riktigt på den nivån jag ville. Jag trivdes inte så bra i laget och tänkte väl att det inte var någonting för mig. Jag visste inte riktigt hur jag skulle fortsätta därifrån. Jag var med i ungdomslandslaget och ville ha kvar min plats men det är klart att man var orolig för att det inte skulle gå så bra som det gick, säger kantspelaren.

Testade nya grejer

Det räckte inte att hon tack vare sina "språkkunskaper" hittade ett passande jobb – "Jag jobbade i en affär där man säljer billig alkohol. Det kom bara en massa danskar och svenskar och norrmän dit. Så där satt jag i kassan och kunde snacka med dem. Det var perfekt". Precis som landslaget i VM ville Gustin mycket mer.

ANNONS

- Jag tänkte att jag måste vara så jävla bra så att en bättre klubb ville ha mig. Tanken var att gå till varje träning för att bli bättre och till varje match för att visa upp mig. Det lyckades jag med och det är jag väldigt glad för, säger hon.

Vändningen kom när hon, i geografin, lämnade Wanne och flyttade upp en våning till Füchse Berlin i den högsta ligan i Tyskland.

- Jag fick väldigt mycket speltid och stort förtroende från tränaren. Jag tror att det var det som gjorde att jag utvecklades. Att jag kunde gå in på planen och vara avslappnad och våga testa nya grejer.

Inget bänknötande

Det blev två säsonger i Berlin innan Gustin flyttade till Randers i Danmark.

Resan har tagit henne till landslaget där hon gjorde sju mål på sju försök i sin första tävlingsmatch i somras, VM-kvalet mot Makedonien.

ANNONS

Det har fortsatt att gå bra i VM i Tyskland.

- Jag tänkte väl att jag mest skulle sitta på bänken och att jag skulle göra mitt bästa när jag väl kom in. Nu har det gått väldigt bra och jag har fått förtroende från tränarna. Allt känns bara så bra och nu vill jag bara bära med mig den här känslan några dagar till, säger Daniela Gustin.

Hamburg, TT:s utsände

Fakta: Daniela Gustin

Född: 11 maj 1994 (23 år).

Längd: 181 cm.

Position: Högersex.

Karriär: Backa –2011, Kärra 2011–13, Nord Harrislee 2013–14, Füchse Berlin 2014–16, Randers 2016–.

Landskamper/mål: 15/28.

Mästerskap: Debutant.

Fakta: Laguppställningar

Sverige:

Målvakter: 1 Johanna Bundsen, 12 Filippa Idéhn.

Utespelare: 2 Ulrika Toft Hansen, 4 Olivia Mellegård, 5 Emma Fernis, 6 Carin Strömberg, 8 Jamina Roberts, 9 Loui Sand, 11 Daniela Gustin, 14 Johanna Westberg, 19 Anna Lagerquist, 20 Isabelle Gulldén, 22 Hanna Blomstrand, 24 Nathalie Hagman, 27 Sabina Jacobsen, 29 Jenny Alm.

Förbundskapten: Henrik Signell.

Frankrike:

Målvakter: 12 Amandine Leynaud, 16 Cléopatre Darleux.

Utespelare: 3 Blandine Dancette, 5 Camille Ayglon Saurina, 7 Allison Pineau, 8 Laurisa Landre, 9 Astride N'Gouan, 10 Grace Zaadi, 13 Manon Houette, 14 Kalidiatou Niakaté, 17 Siraba Dembélé, 20 Laura Flippes, 21 Orlane Kanor, 24 Béatrice Edwige, 27 Estelle Nze Minko, 29 Gnonsiane Niombla, 64 Alexandra Lacrabère.

Förbundskapten: Olivier Krumbholz.

ANNONS