Aleksander Ceferin vid Uefas ordförandeval i Aten.
Aleksander Ceferin vid Uefas ordförandeval i Aten.

Nilsson nöjd med nye Uefa-basen

Det blev en klar seger för Aleksander Ceferin i ordförandevalet i Uefa. Vilket glädjer den svenske fotbollsordföranden Karl-Erik Nilsson.

ANNONS
|

Europeiska fotbollsförbundet Uefa tvingades välja en ny ordförande sedan Michel Platini stängts av i fyra år i en misstänkt mutaffär. Till valet i Aten fanns två kandidater, Sloveniens förbundsordförande, advokaten Aleksander Ceferin och Nederländernas förbundsordförande Michael van Praag.

Ceferin, som även var Sveriges val, fick 42 röster mot van Praags 13.

- Jag är här för att hitta vägar att hantera alla problem som finns runt vår sport, som någon med en ny och tydlig vision, säger Ceferin, enligt AFP.

ANNONS

- Vi är alla trötta på den nuvarande situationen och ser fram emot en normaliseringsperiod då det kommer att handla om positiva saker, om vänskap, om fotboll.

"Sätta fotbollen först"

Fotbollen har de senaste åren varit förknippad med mutskandaler inom det internationella förbundet Fifa och i viss mån Uefa, som lett till att bland andra Fifa-ordföranden Sepp Blatter och Uefa-ordföranden Michel Platini blivit avstängda.

Ceferin säger nu att Uefa ska bli en ledare när det gäller styrande och transparens.

- Vi borde sluta med politik, komplotter, intriger, dålig transparens, egenintressen och sätta fotbollen först. Det är vad jag lovar er alla, säger han.

Karl-Erik Nilsson är väldigt nöjd med Ceferins syn på öppenhet och transparens.

- Den här typen av organisationer måste öppnas upp mer och vara tydliga i sina redovisningar vad gäller det mesta, säger den svenske förbundsbasen.

ANNONS

En lagspelare

Ceferin sade före valet att han inte vill att förslaget på en nyordning i Champions League, med fler lag från de stora ligorna, ska gå igenom.

- Jag tror att han både är kritisk till förslaget och kritisk till bristen mot öppenhet och delaktighet i processen fram till förslaget. Det tycker vi är viktiga frågor – att man lyssnar och tar till sig synpunkter väldigt brett, säger Nilsson

Nilsson anser att Ceferin är tydlig lagspelare som vill jobba tillsammans med nationsförbunden.

- Han har ambitioner och idéer, det är precis rätt tid för den här typen av lite yngre och modernare ledarskap, det är vad Uefa behöver.

Fakta: Aleksander Ceferin

Född: 13 oktober 1967.

Nationalitet: Sloven.

Familj: Fru och tre barn.

Yrke: Advokat, har arbetat i familjens advokatfirma, med specialområdet att företräda elitidrottare och idrottsklubbar.

Fotbollsmeriter: Sitter i styrelsen för amatörklubben Ljubljana Lawyers, var styrelsemedlem i Olimpija Ljubljana 2006–2011, valdes till ordförande i Sloveniens fotbollsförbund 2011.

Källa: Uefa.com

ANNONS