Nya regler i Formel 1 – strider mot de mänskliga rättigheterna

Max Verstappen vann mästerskapet, Lewis Hamilton hade problem med bilen och Ferraris Charles Leclerc körde bort sig. Det var förra året. Nu väntar en ny säsong av Formel 1 – då ändras regelverket så förarna blir begränsade att säga vad de tycker.
– Jag förstår inte varför de vill kontrollera oss. Jag tycker att vi borde ha rätt att prata om det vi vill, säger Alfa Romeo-föraren Valtteri Bottas till Expressen.

ANNONS

Det är de internationella bilsportsförbundet FIA som ändrat reglerna där en paragraf i regelverket förkunnar det faktum att de tävlande inom motorsporten inte får visa upp politiska, religiösa eller personliga ställningstagande som går emot ”FIA:s neutrala principer”.

Vill förarna gör någon form av protest måste de få ett skriftligt godkännande av det internationella bilsportsförbundet.

”Ställningstagande mot Lewis Hamilton”

Människorättsorganisationen Bahrain Institute for Rights and Democracy (BIRD) ifrågasätter FIA:s beslut och menar att regelverket strider mot de mänskliga rättigheterna.

I ett brev som CNN har tagit del av skriver BIRD:s ordföranden Sayed Ahmed Al Wadaei till FIA:s ordförande Mohammed Ben Sulayem:

ANNONS

”FIA:s senaste förändring i regelverket är ett tydligt ställningstagande mot förare som Lewis Hamilton som ofta använt sin plattform för att uttrycka support för Black Lives Matter och stått upp för mänskliga rättigheter”.

FIA har försvarat sitt beslut och menar att regelverket bara följer samma linje som andra stora sportorganisationer som FIFA och IOK håller.

Al Wadaei köper inte FIA:s förklaring. I brevet skriver människorättsorganisationens ordförande:

”Av alla de uttalanden Lewis Hamilton har gjort kan inget vara mer politiskt än de beslut FIA tog när de beslutade att avbryta Rysslands Grand-prix på grund av Rysslands invasion av Ukraina”.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS