Ny succé för Nilsson – spurtade ner norskorna

Stina Nilsson tog initiativet från start i fredagens sprintfinal i Kanada. Och sedan släppte hon ingen förbi sig och tog sin tredje seger i vinterns världscup. – Jag kände mig stark och hade bra skidor, så jag ville ligga längst fram och inte göra något dumt, som att ramla eller så, säger Nilsson i SVT:s sändning.

ANNONS
|

Fem av sju svenskor gick vidare från tidskvalet när världscupens finaltour i Kanada fortsatte med en fristilssprint i Quebec i kväll. Hanna Falk var bästa svenska med femte kvaltid och hon fick sällskap till utslagsheaten av Jennie Öberg, Charlotte Kalla, Stina Nilsson och Ida Ingemarsdotter. Maria Rydqvist och Anna Haag slogs ut.

Falk, Ingemarsdotter och Nilsson tog sig sedan vidare till semifinalen, medan det blev respass för Öberg och Kalla.

– Jag fick en bra start. Sedan blev det trångt när vi kom in brantbacken här på slutet. Det kändes bra och jag hade gärna gått längre än så här, men det är snabba brudar, säger Charlotte Kalla till SVT Sport.

ANNONS

I semifinalen krokade Hanna Falk olyckligt ihop med Invild Flugstad Östberg, vilket grusade svenskans finalplaner. Bättre gick det för Ingemarsdotter och Nilsson, som fixade varsin finalplats tillsammans med fyra norskor.

Stina Nilsson inledde finalen ursinnigt och inför upploppet var det fördel svenskan. Maiken Caspersen Falla och Heidi Weng försökte, men orkade inte ända fram och Nilsson vann till slut med elva hundradelar ner till tvåan Falla.

– Jag kände mig stark och hade bra skidor, så jag ville ligga längst fram och inte göra något dumt, som att ramla eller så.

Ingemarsdotter orkade inte hänga med de övriga åkarna och slutade sist i finalen.

För herrarna gick det tyngre. Teodor Peterson, Oskar Svensson och Marcus Hellner slogs ut i kvartsfinalerna, medan Martin Johansson, Simon Andersson och Jens Burman inte lyckades ta sig förbi tidskvalet.

ANNONS