Ny grupp ska förebygga dåd: "Måste finnas en koppling"

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson har en lång polisiär karriär bakom sig. De senaste åren har terrorhotet mot idrotten ökat – därför har han initierat en kanal mellan polis och idrott för att förebygga attacker.  … – Vi måste tänka på något så avlägset från idrotten som det här är, säger han.

ANNONS
|

Bomben som detonerade vid Boston Marathon 2013 bröt en obehaglig barriär inom terror. Plötsligt var också idrotten ett offer för denna tids största säkerhetshot.

Ett annat, mer närliggande exempel, skedde i samband med Frankrikes fotbollslandskamp mot Tyskland 2015. Som ett av flera terrordåd den 13 och 14 november sprängdes tre bomber i närheten av Stade de France. Fyra personer avled.

– Idrottsevenemang har länge varit förskonade. Det är för att insläppskontroller och kontroller när åskådarna ska in på evenemanget är relativt rigorösa jämfört med andra platser. Men terrorn har kommit på en svag punkt. Det går att angripa vid utgången när folk strömmar ut ur arenan, säger Björn Eriksson.

ANNONS

Ny grupp för idrottssäkerhet

Storbritannien satsar hårt på säkerheten kring friidrotts-VM och premiären av Premier League kommande helg. I Sverige har en grupp bestående med Björn Eriksson, rikspolischefen, riksåklagaren och en representant från Brottsförebyggande rådet startats. Sedan 2015 jobbar den förebyggande mot brottslighet inom idrotten.

– Det måste finnas en koppling mellan oss högt upp. Vi kan resonera och ta kontakt smidigt, säger Björn Eriksson.

Har du hört om något konkret hot mot ett svenskt evenemang?

– Det finns alltid något på gång. Det gäller att skilja riktiga hot från allmänt skrävel. Visst förekommer det att man hittar grejer men jag vet inte om något riktigt akut just nu. Väldigt mycket av arbetet är internationellt i dag.

Vad kan man göra för att förebygga att det händer något kring ett evenemang?

– Man kan träna på planeringsmönster – vad man gör om något händer. England har fått rikligt med tillfällen att träna. När det handlar om terrorism så är man utlämnad till det polisiära underrättelsearbetet. Mycket kan vi inom idrotten, men vi är inte specialister på terrorhot. Grundregeln är att man ska jobba tajt med polis. En annan fråga man kan jobba med är hur anläggningarna byggs. Vilka säkerhetsmekaniker finns?

– Hur bra man än blir så blir man aldrig 100 procent. Det är den där sista procenten som är obehaglig. Men man kan skapa fysiska hinder mot exempelvis möjligheten att stanna utanför stora anläggningar. Man kan rikta kameran mot hot utifrån snarare än inne på själva stadion. Det finns väldigt många tekniska hjälpmedel.

ANNONS
ANNONS