Alexander Björk, Madeleine Nilsson, Anna Wikström och Andreas Siljeström är alla möjliga att köpa andelar i.
Alexander Björk, Madeleine Nilsson, Anna Wikström och Andreas Siljeström är alla möjliga att köpa andelar i.

Nu kan du köpa andelar i svenska talanger

Sedan 2012 finns möjligheten att investera i svenska idrottare. En variant av aktiehandel som kan innebära både vinst och förlust – och som ska ge talanger chansen att satsa.… – Oftast är det små belopp det handlar om, säger Claes Holmström, vd på Trade in Sports.

ANNONS
|

Företaget lanserades 2012 och den förste idrottare ”till salu” blev golfspelaren Alexander Björk. Hans andelar kostade då 100 kronor styck. I dag är de värda 80 kronor – men de investerare som var på hugget kunde i somras sälja sina andelar för 800 kronor i samband med att Björk gjorde succé i Nordea Masters.

Det påminner helt enkelt väldigt mycket om aktiehandel, fast produkten är idrottare som hoppas på framtida framgång.

– Det finns en mängd talanger med ambitionen och viljan att satsa men som saknar de ekonomiska förutsättningarna att göra det fullt ut. Då blir det dels en klassfråga, att bara de som kommer från en resursstark familj kan satsa, men det handlar också om tidig utgallring. Det ofta ett ekonomiskt stöd att få för unga idrottare, men bara för de som är bäst just då. Och forskningen visar ju att de som är bäst när de är 16 ofta inte är desamma som är bäst när de är 28, säger Claes Holmström.

ANNONS

Utifrån det utvecklades affärsidén att låta folk köpa ”andelar” i idrottare som bedöms ha potential att utvecklas och själva tjäna pengar. Om så sker får investeraren tillbaka en viss andel av idrottarens inkomster. Om det går riktigt bra och idrottaren blir en världsstjärna – då kan också investeraren gör sig en rejäl hacka. Men det kan lika gärna bli en svidande förlust.

– Ja, precis. Det här blir som en liten finansiell försäkring för idrottaren, för det är ju en tuff situation om man exempelvis skulle bli allvarligt skadad och inte har någon utbildning eller pengar att falla tillbaka på. På så sätt delar investeraren både på risken och på den möjliga vinsten, säger Claes Holmström.

Förutom 15-årige Rasmus Lindh (se separat artikel) så finns ytterligare 15 idrottare i olika sporter som friidrott, skidskytte och golf. Just golfarna tycks överrepresenterade, vilket man kan misstänka hör ihop med att framgång inom den sporten också betyder väldigt stora pengar.

Holmström menar dock inte att talangerna väljs utifrån hur ”rik” sporten är.

– Nej, när det gäller skidskytte finns det ju exempelvis inte alls samma pengar. Men skidskyttar får dela med sig av en större procent, samtidigt som vi räknar på den totala intäkten för dem. När det gäller golfare är det bara prispengarna vi räknar på. Så nettoeffekten blir ungefär densamma för investeraren, säger han.

ANNONS

Förhoppningen är att de som lyckas tjäna pengar på idrottarna ska använda dem till att investera i nya och på sätt skapa ett kretslopp av finansiering för svenska talanger. På företagets sajt kan man se hur stor avkastning varje idrottare beräknar att ge beräknat utifrån olika scenarion.

– Prispengarna är ju officiella, och så får man beräkna vad sponsorintäkter för en sådan idrottare kan ge. Sedan gör vi en kalkyl. Skidskytten Anna Wikström, exempelvis, om hon blir topp tio när hon är 19 och håller sig där i fem år så har vi beräknat att hennes totala intäkter skulle ge en avkastning på 520 procent, alltså drygt fem gånger pengarna.

Sammanlagt har omkring en och en halv miljon investerats i de 16 idrottarna. Mest pengar, 270 000 har golfspelaren Alexander Björk fått in.

– Oftast är det små belopp det handlar om, den minsta insatsen är ju 200 kronor. Men även 30 000 är ett välkommet tillskott för många idrottare, och med vår hjälp behöver de själva inte jobba för det, säger Claes Holmström.

ANNONS