Systrarna Hakk – Anna och Isabelle – firar här segern i European Silver League förra sommaren. Arkivbild.
Systrarna Hakk – Anna och Isabelle – firar här segern i European Silver League förra sommaren. Arkivbild. Bild: Henrik Eberlund/TT

Nu får systrarna Haak mötas även i vardagen

Tidigare har de bara spelat mot varandra när det vankas volleybollfest i Champions League.
Nu ska systrarna Haak – Isabelle och Anna – även mötas i sin italienska vardag.
– Jag är så stolt att hon tagit det steget, säger superstjärnan Isabelle Haak.

ANNONS
|

Samma dag som det svenska damlandslaget i volleyboll inledde nationsturneringen European Golden League med seger mot Bosnien-Hercegovina blev det officiellt att Anna Haak från och med kommande säsong spelar för italienska Cuneo Granda.

– Det ska bli spännande. Jag är väldigt taggad. Det blir en ny utmaning, men det ska bli jättekul, säger Anna Haak.

"Ska bli skitkul"

I och med bytet till italienska Serie A kommer 26-åringen att stöta på lillasyster Isabelle Haak i ligaspelet för första gången i karriären. Den 23-åriga högerspikern är en världsstjärna och spelar sedan förra säsongen i Conegliano.

– Det ska bli skitkul. Vi har ju mötts tre år i rad i Champions League och det blir kul att vi får mötas ännu en gång, fast i samma liga, säger Isabelle "Bella" Haak, som tidigare spelade för turkiska Vakifbank.

ANNONS

– Vi får fortsätta traditionen att möta varandra. Skämt åsido, det är skitkul att spela mot syrran även denna säsong, säger Anna Haak, som nu lämnar franska Mulhouse.

Lillasyster "Bella" känner en stolthet över att storasyster tagit steget över till en klubb i den konkurrensstarka italienska ligan.

– Det är jättekul för henne och jag är så stolt att hon tagit det steget. Hon förtjänar det verkligen, säger "Bella".

"Får träffas i Milano"

Att ses utanför planen blir dock en större utmaning. Det är runt 55 mil mellan Cuneo, som ligger nära gränsen till Frankrike, och Conegliano, som ligger norr om Venedig.

– Vi får träffas i Milano – det är mitt emellan. Det är inte helt fel heller, säger Isabelle Haak.

Just nu är det landslaget som gäller för systrarna. På lördag väntar gruppfavoriten Belgien på bortaplan i European Golden League. Belgiskorna slutade nia på VM i fjol.

– Belgien är ju några snäpp bättre än Bosnien och har spelat på högre nivå än vad vi har gjort. Det kommer bli tufft, men vi är redo för utmaningen, säger Isabelle Haak.

Fakta: Systrarna Haak

Anna Haak

Född: 19 september 1996.

Längd: 179 centimeter.

Position: Vänsterspiker.

Klubbar i karriären: Engelholm 2012–2015, Miami Redhawks (USA, universitet) 2015–2017, Marquette Golden Eagles (USA, universitet) 2017–2019, Vandœuvre Nancy Frankrike) 2019–2020, Mulhouse (Frankrike) 2020–2023 Cuneo Granda (Italien) 2023– .

Främsta meriter: Ett SM-guld, en ligaseger i Frankrike.

Isabelle Haak

Född: 11 juli 1999.

Längd: 195 centimeter.

Position: Högerspiker.

Klubbar: Engelholm 2012–2015, Béziers (Frankrike) 2016–2017, Scandicci (Italien) 2017–2019, Vakifbank (Turkiet) 2019–2022, Conegliano (Italien) 2022–.

Främsta meriter: Två SM-guld, en Champions League-titel, två titlar i VM för klubblag, två turkiska ligatitlar, en italiensk ligatitel, utsedd till Europas bästa spelare 2021–2022.

Fakta: European Golden League

Efter att ha vunnit landslagsturneringen European Silver League förra året spelar Sveriges damlandslag i volleyboll i år i European Golden League.

I gulddivisionen deltar nio landslag, fördelade i tre trelagsgrupper. Alla möter alla – hemma och borta – och gruppvinnarna samt den bästa tvåan går vidare till semifinal. Semifinaler och final avgörs genom dubbelmöten (hemma, borta).

Ettan och tvåan i European Golden League får chansen att kvala till Volleyball Nations League, som är en världsomspännande nationsturnering där världens främsta landslag deltar.

European Golden League, grupp A: Belgien, Bosnien-Hercegovina, Sverige. Grupp B: Tjeckien, Rumänien, Slovakien. Grupp C: Frankrike, Ungern, Ukraina.

Matcher och resultat i Sveriges grupp:

27 maj: Belgien–Bosnien-Hercegovina 3–0 (25–17, 25–18, 25–17).

31 maj: Sverige–Bosnien-Hercegovina 3–1 (25–22, 26–24, 22–25, 25–22).

3 juni: Belgien–Sverige.

10 juni: Bosnien-Hercegovina–Sverige.

14 juni: Bosnien-Hercegovina–Belgien.

17 juni: Sverige–Belgien (i Lund).

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS