Norska dunderskrällen – talangen världsmästare

Samtidigt som svenskarna snabbt vill glömma sin kväll kommer Norge fira tills solen går upp. Karsten Warholm ställde till med en riktig praktskräll i final på 400 meter häck och tog guld - Norges första sprintguld någonsin i VM.

ANNONS
|

Karsten Warholm hade näst snabbast tid i semifinalen och Norge hoppades på en medalj. Det gick bättre än så. Det blev guld. På upploppet hade norrmannen skaffat sig ett försprång han aldrig släppte och sprang in på segertiden 48,35. Karsten Warholm sjunker ner på knä i på de genomblöta löparbanorna. Han har precis passerat mållinjen efter 400 meters häcklöpning på tiden48.35.

– Tusen tack, London! ropade21-årige Warholm ut till de 55 000 åskådarna i en intervju på innerplanen.

Efter en strålande start var det under de sista 100 meternainget snack om saken, Karsten Warholm var överlägsen.

– Jag har jobbat så hårt för att det här men jag vet inte vad det är jag har gjort. Det här är en fantastisk känsla, säger han.

ANNONS

Guldet var Norges första sedan spjutkastaren Andreas Thorkildsen lyckades på VM i Berlin 2009, och det var nationens första VM-guld i en sprintgren. Yasmani Copello, Turkiet, tog silver på 48,49 och förhandsfavoriten Kerron Clement, USA, brons på 48,52.

Norska VM-guld

2009: Andreas Thorkildsen, spjut. Trond Nymark, gång (gick i mål som tvåa men fick guldet i efterhand sedan vinnaren Sergej Kirdjapkin åkt fast för dopning).

1997: Trine Hattestad, spjut. Hanne Haugland, höjdhopp.

1993: Trine Hattestad, spjut.

1987: Ingrid Kristiansen, 10 000 meter.

1983: Grete Waitz, maraton.

ANNONS