Norge medicinerade friska juniorer: "Hör inte hemma i elitidrotten"

Norge fortsätter att göra bort sig. Nu avslöjar NRK hur friska juniorer fått astmamedicin. – Det hör inte hemma i elitidrotten, säger Sveriges landslagsläkare Per Andersson till NRK.

ANNONS
|

Ända sedan Martin Johnsrud Sundby åkte dit för att ha använt astmamedicin utan dispens har frågan varit hett debatterad.

Johnsrud Sundby fick då stöd av norska förbundet medan skidvärlden rasade. Flera av de norska stjärnorna har berättat om hur de använder sig av astmamedicin trots att de inte lider av astma.

NRK avslöjar nu nästa bomb. Norska juniorer fick astmamedicin under JVM i Rumänien. Samtliga led inte av någon astma. En nyhet som bekräftas till NRK.

– Vi skiljer på astma och astmatiska besvär, som är en luftvägsreaktion som ger liknande besvär som astma, säger norska landslagets chefsläkare Petter Olberg.

ANNONS

LÄS OCKSÅ:SVT-profilen rasar: "Väldigt provocerande"

Han vill dock inte säga att Norge behandlar friska skidåkare med astmamedicin.

– Jag tänker att vi inte medicinerar friska. Om vi använder mediciner, är det för att de blivit sjuka. De har fått ett symtom som de uppsöker mig för. Det är symtomen vi behandlar, säger Olberg.

– Vi var osäkra, eftersom det var idrottare som inte använt en sådan apparat tidigare. När väderförhållanden var som de var, och reaktionerna på det, var vi glada att vi hade den här möjligheten.

Avslöjandet väcker stor ilska hos svenska landslaget. Landslagsläkaren Per Andersson berättar att Sverige inte sysslar med samma metod.

– Vi tycker inte det hör hemma hos elitidrottare. Det är en metod som vi anser man ska använda för akut behandling av luftvägsproblem, säger Andersson till NRK.

ANNONS