Stina Nilsson i en van position, överst på prispallen. Till vänster tvåan Maiken Caspersen Falla och till höger trean Hanna Falk.
Stina Nilsson i en van position, överst på prispallen. Till vänster tvåan Maiken Caspersen Falla och till höger trean Hanna Falk.

Nilsson tog sjätte sprintsegern

Stina Nilsson tog inte hem sprintcupen – men hon har ändå vunnit mer än någon annan svensk åkare lyckats med under en säsong. I Quebec inledde hon minitouren med sin sjätte världscupseger i sprint.

ANNONS
|

Världscupen i längdskidor avslutas med en minitour i Kanada. Och när sprinten avgjorts är det inga tvivel: så länge Stina Nilsson står på benen eller inte bryter staven är hon årets starkaste sprintåkare.

Nilsson tog sin nionde världscupseger den här vintern, den sjätte i sprint, efter en spurtuppgörelse med norskan Maiken Caspersen Falla. Det är fler segrar än någon annan svensk åkare lyckats med under en säsong någonsin.

- Jag kommer att vara jättenöjd när jag summerar den här säsongen, jag har tagit väldigt många kliv i år, säger Stina Nilsson på telefon från Kanada.

ANNONS

"Helt annan grund"

- Jag tar med mig att jag känner att det jag gör är bra och att jag kommer fortsätta att utvecklas både på sprint och distans.

TT: Vad är den största skillnaden mot tidigare år?

- Jag har en helt annan grund att stå på. Det gör att jag får mer tid att fatta rätt beslut och sätta mig i bra positioner, i sprint. Under distanslopp så har jag en bättre motor helt enkelt.

Stina Nilsson har inte bara vunnit mer än någon annan svensk lyckats med, hon har också flest segrar av alla på damsidan i år.

- Hon är ju fantastiskt skicklig och hon håller en hög nivå hela tiden. Sen är hon väldigt alert och positionssäker när det kommer till sprint. Hon har gjort ett väldigt bra jobb, också tillsammans med Ole Morten Iversen (tränare), säger förbundskapten Rikard Grip.

ANNONS

Falk trea

Svenskan hade en liten, liten chans att knipa segern i sprintcupen före Maiken Caspersen Falla. Men norskans andraplats, Fallas sjunde den här säsongen, räckte gott och väl till cupsegern.

Hanna Falk tog sin femte tredjeplats i sprint den här vintern och Ida Ingemarsdotter blev fyra – hennes säsongsbästa.

Heidi Weng blev sist i finalen men fick jubla ändå. Norskan säkrade segern i den totala världscupen efter att Krista Pärmäkoski inte tog sig vidare från kvartsfinal.

Anna Dyvik och Charlotte Kalla fick också respass i kvartsfinalen, medan Anna Haag och Emma Wikén inte tog sig vidare från tidskvalet tidigare på fredagen. På lördagen fortsätter touren i Kanada med 10 kilometer klassisk masstart för damerna och 15 kilometer för herrarna.

TT

ANNONS