Nyckelspelaren kan missa VM-kvalet

ANNONS
|

På lördagskvällen väntar Vitryssland hemma på Friends Arena. Det är ett VM-kvalmöte som Sverige kan tvingas spela utan mittbacken och nyckelspelaren Victor Nilsson Lindelöf.

- Vi har sedan samlingen i måndags haft några riktigt bra träningar. Det har varit en bra vecka. Det enda som inte har varit bra är att "Vigge" (Victor Nilsson Lindelöf) stukade foten i slutet av gårdagens (torsdagens) träning. Det är det enda som har stört, säger förbundskapten Janne Andersson.

ANNONS

- Det är en liten skada på ledbandet, det kommer inte ta lång tid men om det räcker med 24 timmar kanske är tveksamt. Vi får se i morgon (på lördagen). Det är i alla fall ingen allvarlig skada, vilket är skönt för Vigge.

"Har bra alternativ"

Nilsson Lindelöf har varit ordinarie i Sveriges startelva sedan slutet av Erik Hamréns tid som förbundskapten. 22-åringen har så här långt, under Janne Anderssons regi, spelat samtliga av Sveriges VM-kvalmatcher – och alltid intill lagkaptenen Andreas Granqvist.

- Vigge har gjort det bra med "Granen" (Andreas Granqvist) men jag brukar aldrig resonera kring vad vi kommer att sakna. Jag ser i stället vad jag har att tillföra med de andra. Det hjälper ju inte att jag sitter och saknar någon. Jag tycker att jag har bra alternativ, jag är inte orolig, säger Andersson.

ANNONS

Jansson första alternativ?

Närmast på tur står förmodligen Pontus Jansson. 26-åringen har en bra säsong bakom sig i Championship-laget Leeds och dessutom spelade han hela träningsmatchen borta mot Ungern, 2–0-segern i Budapest i november.

Filip Helander, som lämnade senaste samlingen med ett diskbråck, har fått spela mer regelbundet i Bologna men får nog anses vara andra reserv bakom Jansson.

- Jag ska inte ta ut någon här och nu. Ni får spekulera, säger Andersson.

- Att vi blandar lagen under träningarna är ju inte bara för att jävlas med er utan det är ju på grund av sådant här. Borta mot Luxemburg skadade sig Lustig och då klev Emil Krafth in där.

- Han som kommer in här har tränat ett par gånger med Granen.

ANNONS

Sverige har inlett VM-kvalet med två vinster, en oavgjord och en förlust. På lördagskvällen är Andersson & Co ute efter kvalspelets tredje trepoängare.

- Vi har pratat mycket med spelarna hur vi ska agera, hur vi ska spela. Det är mycket fokus på oss själv även om vi har respekt för att motståndare har kvaliteter. Det är upp till oss själva att skapa förutsättningar för att kunna vinna, säger Janne Andersson.

TT

Fakta: Sveriges VM-kvalmatcher

Sverige har inlett kvalspelet till VM 2018 i Ryssland med 1–1 mot Nederländerna, 1–0 Luxemburg, 3–0 Bulgarien, 1–2 Frankrike.

Frankrike leder grupp A på 10 poäng före Nederländerna och Sverige som båda har 7 poäng. Bulgarien har 6, Vitryssland 2 och Luxemburg 1 poäng efter fyra spelomgångar. De nio gruppsegrarna går till VM. De åtta bästa grupptvåorna paras ihop till playoff om ytterligare fyra platser.

Sveriges återstående matcher i VM-kvalet:

Vitryssland (hemma) den 25 mars.

Frankrike (h) den 9 juni.

Bulgarien (borta) den 31 augusti.

Vitryssland (b) den 3 september.

Luxemburg (h) den 7 oktober.

Nederländerna (b) den 10 oktober.

ANNONS