En tredje svensk stad efter Stockholm och Göteborg kan bli aktuell för NHL-matcher framöver, enligt vicechefen Bill Daly. Arkivbild.
En tredje svensk stad efter Stockholm och Göteborg kan bli aktuell för NHL-matcher framöver, enligt vicechefen Bill Daly. Arkivbild.

NHL vill återvända till Sverige

Efter tio gånger i Stockholm blev det dags för Göteborg. Nu öppnar NHL för att en tredje svensk stad kan bli aktuell framöver.

ANNONS
|

Lördagens match mellan Edmonton och New Jersey i Scandinavium är den elfte NHL-matchen hittills på svensk is, efter tio tidigare matcher i Stockholm.

Enligt Bill Daly talar mycket för att ytterligare svenska städer kan få reguljära NHL-matcher i framtiden.

- Det är en process, men vi fortsätter att titta efter bra möjligheter och försöker vara kreativa, säger Daly, som höll pressträff i Scandinavium inför matchen.

ANNONS

Nytt uppsving

NHL-lag har spelat utanför Nordamerika vid en lång rad tillfällen under åren. Men inte förrän 1997 spelades den första reguljära matchen på utländsk is, i Japan. 2008 kom de första matcherna i Globen i Stockholm.

Utlandsmatcherna fick visserligen ett uppehåll från 2011 till i fjol, men har fått ett nytt uppsving nu, berättar Bill Daly.

- Det som slagit oss är att entusiasmen och efterfrågan är högre nu än när vi var här senast.

- Vi är jätteglada över hur hockeyn har utvecklats i Europa. Det finns många chanser att ta NHL-spelare hem till sina hemmamarknader.

"Stora summor"

NHL:s vicechef konstaterar samtidigt att Sverige är den viktigaste europeiska leverantören av hockeyspelare till NHL. Förra säsongen fick 94 svenskfödda spelare speltid under NHL:s grundserie och när årets säsong drog i gång hade NHL-lagen 74 svenskar i sina trupper.

- Dessutom skrev i somras över 30 svenska spelare på NHL-kontrakt. Det är den största spelargruppen hittills, säger Daly.

ANNONS

- Det innebär stora summor pengar som kommer tillbaka till svensk hockey och det svenska hockeysystemet.

TT

Fakta: NHL-matcher i Sverige

De första reguljära NHL-matcherna i Sverige var dubbelmötet mellan Ottawa och Pittsburgh 2008. Sedan dess har även Detroit och St Louis (2009), Columbus och San Jose (2010), LA Kings och New York Rangers (2011) samt Ottawa och Colorado (2017) mötts i dubbelmöten i Stockholm.

Lördagens match mellan Edmonton och New Jersey är den första NHL-matchen som spelats i Göteborg.

Totalt har 28 NHL-matcher avgjorts utanför Nordamerika sedan 1997, då Anaheim och Vancouver möttes i Japan. Sedan dess har utöver Sverige även Storbritannien, Finland, Tjeckien och Tyskland haft NHL-matcher.

ANNONS