Nederländskt jubel framför hemmasupportrarna.
Nederländskt jubel framför hemmasupportrarna. Bild: John Thys/AP/TT

Nederländerna vann målfesten: "Lättad"

Nederländerna var illa ute efter två sena mål av Ukraina. Men ett nickmål av Denzel Dumfries i slutskedet såg till att Nederländerna inledde EM med tre poäng inför hemmapubliken i Amsterdam.
– Jag är lättad, säger lagkaptenen Georginio Wijnaldum efter 3–2-segern.

ANNONS

Det blev en nederländsk rivstart på sommarens fotbolls-EM.

Det orangeklädda hemmalaget hade visserligen en försvagad defensiv då ordinarie mittbackskuggarna, småskadade Matthijs de Ligt och Virgil van Dijk – som missar hela turneringen – saknades. Men när den nederländska offensiven länge gick på högvarv verkade avbräcken i försvaret vara av mindre betydelse.

Lagkaptenen visade vägen

Nederländerna kuggade i från start och skapade tidigt flera farliga lägen – utan att göra några mål.

Det skulle det dock snabbt bli ändring på efter pausvilan.

Drygt fem minuter in i andra halvlek öppnade en misslyckad brytning av Vitalij Mykolenko upp yta på högerkanten och ett inspel från Denzel Dumfries letade sig in i straffområdet. Ukrainas målvakt Heorhij Busjtjan fick fingrarna på bollen, men det blev inte bättre än att bollen styrdes rakt ut till den framstormande lagkaptenen Georginio Wijnaldum, som med vänsterfoten dunkade upp bollen i nättaket.

ANNONS

Strax efteråt kom nästa nederländska mål när Wout Weghorst hittade rätt efter en något tilltrasslad situation i straffområdet.

Ukrainsk upphämtning

Nederländerna fortsatte att spelmässigt ha bra koll på tillställningen, men trots det kom det ett ukrainskt mål. Och det var ett vackert sådant när lagets offensiva stjärna Andrij Jarmolenko fick lite utrymme några meter utanför straffområdet. 31-åringen vek snabbt in mot mitten och fick på en drömträff med vänstern och i mål.

Fem minuter senare fick Ukraina en frispark som Roman Jaremtjuk nickade in och helt plötsligt hade en betryggande nederländsk ledning förvandlats till likaläge.

De nederländska spelarnas besvikelse varade däremot inte alltför länge. Sex minuter efter kvitteringen nådde Denzel Dumfries högst på en boll i straffområdet och nickade in slutresultatet 3–2.

– Överlag spelade vi en bra match. De fick två chanser på tio minuter, vilket blev till två mål. Vi måste lära oss av det och avsluta matcherna bra. Vi släppte in dem i matchen och det måste förbättras, säger Wijnaldum.

Nederländerna möter Österrike på torsdag, den 17 juni. Österrike besegrade Nordmakedonien med 3–1 och toppar grupp C på målskillnad. Nordmakedonien möter i sin tur Ukraina samma dag.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS