Zlatan Ibrahimovic är skyttekung i italienska ligan den här säsongen. Arkivbild.
Zlatan Ibrahimovic är skyttekung i italienska ligan den här säsongen. Arkivbild. Bild: Alessandro Garofalo/AP/TT

"Mycket att reda ut mellan Zlatan och Janne"

Zlatan Ibrahimovic hintar om en landslagscomeback – och förbundskapten Janne Andersson pratar om en "kontakt framöver". Men att Milanstjärnan kommer spela EM nästa år vågar inte experterna tro i nuläget.
– Det finns mycket att reda ut mellan Zlatan och Janne, säger Hanna Marklund.

ANNONS
|

Till att börja med: hur ska vi egentligen tolka det som herrlandslagets bästa målskytt sade till Aftonbladet? Öppnades landslagsdörren på glänt? TT har frågat fotbollsexperterna Hanna Marklund, C More/TV4, och Richard Henriksson, Radiosporten.

– Jag gissar att Janne Andersson sitter i samma läge som hela fotbolls-Sverige gör. Man tänker: ”Jaha vad menar han med det här, då?” Och nu har Janne Andersson kommunicerat, och han tar ju ofta rimliga beslut. Så han tänker väl: ”Ja, men det är väl bäst att höra av sig, då", säger Richard Henriksson.

– Men det verkar finnas en diskrepans mellan hur Janne har uppfattat att deras tidigare snack varit – att det har varit tydligt att Zlatan har slutat och att ”han har sagt att han ska säga till om han ändrar sig” – och att Zlatan uppfattar det att någon ska höra av sig till honom.

ANNONS

Henriksson skrattar till.

– Det är härligt – det är ju kremlologi, man värderar ord och lägger formuleringar på guldvåg: "Är det mer en öppning nu?" Men det enklaste för Janne Andersson är ju att ta upp telefonen, ringa och fråga.

"De behöver träffas"

Hanna Marklund:

– Jomen, det känns ju som att han öppnar upp för det, genom att säga att han saknar landslaget.

– Men det finns mycket som måste hända. Janne Andersson måste ställa frågan till Zlatan, och de har mycket att reda ut sinsemellan. Zlatan har ju gjort uttalanden emellanåt som ibland varit stödjande, men som ibland – tycker jag – rört till saker.

Sedan Ibrahimovic avslutade landslagskarriären efter EM 2016 har han vid ett par tillfällen gått till frän attack mot Janne Andersson. Och det kan vara ett hinder för en comeback, menar Hanna Marklund.

– Det som ställer till det är relationen som varit och utspelen från Zlatan. De behöver träffas för att reda ut det.

Räds ny "trollning"

Richard Henriksson:

– Jag uppfattar Janne som en så pass välgrundad och proffsig ledare att han kan lägga saker bakom sig. Men det är klart, för att få det att fungera så måste all sådan surdeg först upp på bordet – och sedan bort från bordet. Det är inget som kan ligga latent.

ANNONS

Henriksson påminner också om Ibrahimovics tidigare hintar om att göra landslagscomeback – vilket sedermera har visat sig vara lösa utspel.

– Nu hoppas jag verkligen att Zlatan kommer tillbaka. Men i bakhuvudet finns ju att han tidigare på olika sätt har kommunicerat att han vill tillbaka – och sedan har det bara handlat om att skapa lite uppmärksamhet. Nästan som en minitrollning, och vem vet om det är det nu också?

"Har ju öppnat för det"

Sett enkom rent fotbollsmässigt konstaterar både Marklund och Henriksson att det inte är mycket att prata om, med tanke på den nivå Ibrahimovic alltjämt håller vid 39 års ålder. Men på frågan "tror du att Zlatan spelar EM 2021 för Sverige?" är båda i nuläget tveksamma.

– Det är en svår fråga, jag vet inte riktigt än vad jag tror. Det handlar om Zlatan och Janne Andersson just nu. Om det finns någon väg tillbaka, att de hittar någon form av förtroende och tillit sinsemellan, och att Zlatan är beredd att göra det som Janne ber alla i landslaget om. Kan man hitta en väg är det möjligt – Zlatan har ju öppnat för det, säger Hanna Marklund.

– Man är fortfarande i ett slags tombola; öppnar han för det nu, eller? Jag vet inte. Det är så svårt. Det hänger ju på Zlatan – varför skulle Janne Andersson tacka nej? Jag vill ju hoppas på det, därför vill jag säga ja. Men skulle jag satsa pengar skulle jag göra det på att han inte gör det. Det kanske är för att man är lite bränd efter olika utspel och hintar om det, och sedan har det blivit ingenting, säger Richard Henriksson.

ANNONS

Fredrik Shayn Scherman/TT

Zlatan Ibrahimovic

Född: 3 oktober 1981 (39 år) i Malmö.

Familj: Sambon Helena Seger, sönerna Maximilian (född 2006) och Vincent (född 2008).

Position: Anfallare.

Landskamper/mål: 116/62.

Seniorklubbar: Malmö FF –2001, Ajax 2001–2004, Juventus 2004–2006, Inter 2006–2009, Barcelona 2009–2010, Milan 2010–2012, Paris SG 2012–2016, Manchester United 2016–2018, Los Angeles Galaxy 2018–2019, Milan 2020–.

Ligatitlar (13): 2002 (Ajax), 2004 (Ajax), 2005* (Juventus), 2006* (Juventus), 2007 (Inter), 2008 (Inter), 2009 (Inter), 2010 (Barcelona), 2011 (Milan), 2013 (Paris Saint-Germain), 2014 (Paris Saint-Germain), 2015 (Paris Saint-Germain), 2016 (Paris Saint-Germain). *Juventus blev fråntaget ligatitlarna 2005 och 2006 i samband med mutskandalen "calciopoli".

Inhemska cuptitlar (17): Nederländerna: cupen (2002), supercupen (2003). Italien: supercupen (2007, 2009, 2012). Spanien: supercupen (2010, 2011). Frankrike: cupen (2015, 2016), ligacupen (2014, 2015, 2016), supercupen (2014, 2015, 2016). England: supercupen (2016), ligacupen (2017).

Internationella cuptitlar (3): VM för klubblag (2009), Europeiska supercupen (2010), Europa League (2017).

Individuella priser (urval): Tolvfaldig vinnare av Guldbollen (2005, 2007–2016, 2020). Årets spelare i italienska Serie A tre gånger (2008, 2009, 2011). Årets spelare i franska Ligue 1 tre gånger (2013, 2014, 2016).

Inför VM 2018 kom Ibrahimovic med antydningar i intervjuer och i sociala medier att han var sugen på landslaget igen – två år efter avskedet. Janne Andersson konstaterade att Ibrahimovic lagt av i landslaget och i så fall måste ta kontakt med honom om han ändrat sig. Ibrahimovics bild var en annan: "De ringer mig varje dag och frågar hur jag mår och vad jag vill".

Hösten 2019 kritiserade Ibrahimovic, i en stor intervju i Expressen, Janne Andersson för att inte ta ut spelare med invandrarbakgrund i landslaget. Andersson och fotbollsförbundet slog ifrån sig kritiken och förbundskaptenen prisades senare för sitt ledarskap av en organisationen knuten till Fryshuset med motiveringen att han jobbar med en "tydlig värdegrund där rättvisa och alla människors lika värde är grunden".

I höstas kritiserade Ibrahimovic Andersson för att inte släppa fram talangen Dejan Kulusevski i startelvan mot Frankrike i Nations League.

"Vilket jävla skämt. Ytterligare ett bevis. Inkompetenta personer på fel positioner som kväver svensk fotboll", skrev Ibrahimovic på Twitter och länkade till en artikel där Andersson förklarade sitt beslut.

Utspelet fick förbundsordföranden Karl-Erik Nilsson att reagera skarpt.

"Zlatan har ju lämnat den svenska fotbollen, och är nu en som tycker, precis som väldigt många andra som tycker. Jag har inte samtalat med Zlatan om den frågan. Men jag tycker att det är helt galet, det som han har framfört om Janne Andersson. Det här gagnar inte Zlatan och hans eftermäle", sade Nilsson i fotbollsjournalisten Olof Lundhs podcast.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS