Manchester United tränare Jose Mourinho deppade efter andra förlusten på tre ligamatcher.

Mourinho: Kunde spelat tio timmar utan mål

Manchester United tappar mot lokalrivalen City i toppen och konkurrenterna närmar sig underifrån. Borta mot bottenlaget Newcastle blev det förlust med 0–1.

|

Newcastle hade inte vunnit en hemmamatch i ligan sedan den 21 oktober. Men mot serietvåan Manchester United, med Victor Nilsson Lindelöf på bänken hela matchen, kom trendbrottet.

Hemmalaget gjorde matchens enda mål i den 65:e minuten efter ett mönsteranfall. På en frispark, som Chris Smalling drog på sig genom att filma, slog Jonjo Shelvey en hög lyra som Florian Lejeune nickade ner mot Dwight Gayle. Anfallaren skarvade vidare direkt till Matt Ritchie som placerade in 1–0 från nära håll.

Men ur José Mourinhos perspektiv var det snarare bristen av nickduell vid baklängesmålet som hamnade i fokus.

- En Newcastlespelare hoppar upp och två av mina spelare står kvar på marken och tittar, säger Mourinho besviket.

Passiv Pogba utbytt

En av spelarna som inte hoppade var storstjärnan Paul Pogba, som byttes ut direkt efter baklängesmålet. Mittfältaren som i förra ligaomgången var bänkad från start.

Manchesters bästa målchanser tillföll Anthony Martial. Fransmannen missade ett friläge i första halvlek och brände i andra halvlek en dubbelchans som borde ha resulterat i ett 1–1-mål, men Dwight Gayle och DeAndre Yedlin i hemmalaget stod i vägen.

- Dubbelmissen av Martial är otrolig, säger Mourinho.

Sista kvitteringschansen fick Michael Carrick, som genom ett inhopp gjorde sin första Premier League-insats för säsongen. Mittfältarens styrning från nära håll räddades dock av PL-debutanten Martin Dubravka i Newcastles mål.

Segern lyfte Newcastle från nedflyttningsplats upp till 13:e plats den jämna bottenstriden.

För United var det andra förlusten på de tre senaste matcherna i ligan och avståndet upp till serieledaren Man City är 16 poäng. Samtidigt är United på allvar indraget i kampen om Champions League-platserna.

Liverpool närmar sig

Liverpool vann med 2–0 borta mot Southampton och är bara två poäng efter ärkerivalen. Roberto Firmino frispelades i den sjätte minuten av Mohamed Salah och gjorde 1–0. Strax före paus bjöd Firmino tillbaka med en klackspark och Salah gjorde sitt 22:a ligamål för säsongen.

Tottenham är bara fyra poäng efter United, efter derbysegern mot Arsenal, och Chelsea kan krympa avståndet till tre pinnar vid seger mot West Bromwich på måndag.