Francesco Molinari med segerbucklan "The Claret Jug".
Francesco Molinari med segerbucklan "The Claret Jug".

Molinari efter segern: "Det är otroligt"

Han knäckte Tiger Woods – och alla andra spelare i startfältet. Efter segern i British Open kunde Francesco Molinari knappt tro att det var sant.

ANNONS
|

Costantino Rocca var nära att vinna The Open 1995, men föll i särspel på St Andrews. Tidernas första majortitel för Italien har fått vänta – tills nu.

- Att se namnen på "The Claret Jug", det är de bästa golfarna genom tiderna. Det är otroligt för mig (att vara med där) när man kommer från Italien som inte är ett stort golfland, säger Francesco Molinari efter triumfen på Carnoustie.

ANNONS

Är i kanonform

Han var rankad 15:e i världen när han kom till den beryktade skotska linksbanan, efter två segrar och två andraplatser bara under de senaste månadernas spel på Europatouren och PGA-touren. Men att vinna en major övertrumfade med råge allt som 35-åringen från Turin tidigare har uträttat under karriären.

- Mitt facit på den här banan är bedrövligt och det gjorde mig inte alltför optimistisk inför veckan. Att gå hela helgen utan bogeys känns nästan otänkbart, säger Molinari.

Inför slutrundan låg Molinari femma. Han inledde segerrundan med tretton raka par, innan det trillade i en birdie på det 14:e hålet. Molinari lyckades sedan spela sig igenom de tuffa sluthålen i ledning, utan att darra. I stället avslutade han lysande med en birdie inför en jublande publik på läktarna runt den 18:e greenen.

Bröt USA-svit

Molinari hade faktiskt storpublik med sig under hela sista rundan, men det var snarare spelpartnern Tiger Woods förtjänst.

- Jag har spelat med honom förut, i Ryder Cup och andra stora sammanhang. Jag visste vad som väntade och var redo för det, säger Molinari.

ANNONS

Han vann till slut två slag före en kvartett som delade andraplatsen, medan Woods blev sexa.

Francesco Molinaris seger satte också punkt för en amerikansk svit. USA hade inför British Open vunnit fem raka majors, men Molinari tog nu den första europeiska segern sedan Sergio García vann US Masters på Augusta National i fjol.

Carnoustie, Storbritannien, TT:s utsände

Fakta: Tio senaste British Open-vinnarna

2018: Francesco Molinari, Italien (på Carnoustie).

2017: Jordan Spieth, USA (på Royal Birkdale).

2016: Henrik Stenson, Sverige (Royal Troon).

2015: Zach Johnson, USA (St Andrews).

2014: Rory McIlroy, Nordirland (Royal Liverpool).

2013: Phil Mickelson, USA (Muirfield).

2012: Ernie Els, Sydafrika (Royal Lytham & St Annes).

2011: Darren Clarke, Nordirland (Royal St Georges).

2010: Louis Oosthuizen, Sydafrika (St Andrews).

2009: Stewart Cink, USA (Turnberry)

ANNONS