Intresset från utländska spelbolag för svenska träningsmatcher har lett till misstänkt matchfixning. Arkivbild.
Intresset från utländska spelbolag för svenska träningsmatcher har lett till misstänkt matchfixning. Arkivbild. Bild: Adam Ihse/TT

Misstänkt matchfixning i coronavirusets spår

All elitfotboll i Sverige är inställd på grund av risken för smittspridning. Därför erbjuder flera svenska bolag spel på matcher med lag från allt lägre divisioner, vilket drar till sig intresse från kriminellt håll.

ANNONS

På fredagen stoppades en match mellan två division 4-lag på grund av risk för matchfixning, uppger SVT.

– Vi fick indikationer på att det fanns risk att det skulle gå att manipulera resultat eller liknande, säger ordföranden i en av de aktuella klubbarna till SVT.

Det anses vara lättare att påverka lag att göra sämre ifrån sig i lägre serier med spelare som tjänar lite eller inga pengar. Därför är sådana matcher extra sårbara för matchfixning. De flesta spelbolag erbjuder inte vadslagningsobjekt så långt ner i seriesystemet, men flera gör det.

– Det är inte förvånansvärt, utan det har vi väntat på de senaste dagarna. Vi får rapporter från Riksidrottsförbundet om tecken på kraftigt ökad betting mot Sverige, vi ser matchfixningsnätverk som riktar sin verksamhet mot de få länder som har någon form av tävlingsspel, säger kriminalkommissarie Fredrik Gårdare som leder polisens arbete mot idrottsrelaterad brottslighet.

ANNONS

Än har dock ingen förundersökning om matchfixning mot någon match inletts.

Mikael Forsell/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS