Jonna Adlerteg slutade åtta i VM-finalen i barr i Doha.

Missen förstörde VM-finalen för Adlerteg

Hennes tappade grepp blev kostsamt i gymnastik-VM. Jonna Adlerteg slutade på åttonde och sista plats i barrfinalen i Doha i Qatar. Amerikanska superstjärnan Simone Biles – som har tretton VM-guld – fick nöja sig med silver.

|

Jonna Adlerteg bröt en 60-årig svensk förbannelse genom att gå till VM-final i gymnastik.

Men där gick det inget vidare.

23-åringen tappade greppet i sin programserie och var tvungen att stanna till för att rätta till felet, och därmed fick hon poängavdrag.

- Det var precis i slutet som jag inte kom tillräckligt långt över med axlarna när jag skulle byta grepp. Jag var tvungen att avbryta, sade hon till SVT.

"Stolt"

Med 13,166 poäng, hon ordnade finalplatsen med 14,443 i kvalet, slutade hon på åttonde och sista plats i barrfinalen i Doha i Qatar.

- Jag är stolt över att jag var i den här finalen, och sedan är jag stolt över att jag klarade alla mina svåra övningar. Men jag är ganska besviken över att jag missade... Att jag fick ett avbrott på en enkel övning, sade Adlerteg som ändå var nöjd med sin placering i barrfinalen.

- För mig att var åtta i världen är väldigt stort.

Silver för stjärnan Biles

2013 tog Jonna Adlerteg som 17-åring Sveriges första EM-medalj på 50 år med ett silver i barr i Moskva. I augusti i år upprepade hon succén med ett nytt barrsilver vid EM i Glasgow, och det efter att ha drabbats av två allvarliga skador i vänster knä inom loppet av elva månader – våren 2015 och 2016.

Den senaste svenska finalisten i gymnastik-VM var Berit Jönsson som blev femma i hopp i Moskva 1958.

18-åriga Nina Derwael från Belgien vann barrfinalen på 15,200 poäng. Amerikanska stjärnan Simone Biles – den första gymnasten med tretton VM-guld – fick nöja sig med silver efter 14,700 poäng.