Malmö FF:s vd Niclas Carlnén. Arkivbild.
Malmö FF:s vd Niclas Carlnén. Arkivbild.

MFF-vd: Fler lag måste ta sig längre i Europa

Danmark och Norge kan ha tre klubbar vardera i Europa League i höst. Det blågula hoppet står till Malmö FF.

ANNONS
|

Inget nordiskt herrlag kan nå gruppspelet i fotbollens Champions League (CL). För Sveriges regerande mästarlag Malmö FF försvann hoppet nere i Ungern mot Vidi. Tröstpriset blev ett avgörande kval till Europa League (EL) och på torsdagen väntar returen borta mot danska Midtjylland. Skåningarna har med sig 2–2 från mötet i Malmö.

- Gruppspel i Europa är ju en av våra målsättningar för året. Det är viktigt ur ett ekonomiskt perspektiv, men också ur ett sportsligt perspektiv. Att vi får de internationella matcherna som vi vet gör oss bättre i längden, säger Niclas Carlnén, MFF:s vd.

ANNONS

Bättre transferfönster

MFF är ensamt kvar i Europa bland de svenska lagen sedan AIK, Djurgården och Häcken alla åkt ut i tidigare kvalomgångar. För våra skandinaviska grannländer ser det bättre ut, även om utgångsläget varierar inför returen. Förutom Midtjylland har Danmark kvar Köpenhamn och Brøndby i EL-kvalet. Från Norge har Sarpsborg, Rosenborg och Molde chansen att avancera till gruppspelet.

- Danskarna har ju sin säsong höst-vår och ett transferfönster som ligger bättre. Det är förutsättningar som skiljer. Samtidigt är vi ju i säsong när kvalet börjar, vilket borde borga för att vi är i bättre form där och då. Så det är svårt att sätta fingret exakt på vad det är som gör den skillnaden i Europaspelet, säger Carlnén.

Sveriges förbundskapten Janne Andersson tog på onsdagen ut landslagstruppen som ska möta Österrike och Turkiet inom två veckor. Endast två av de 25 uttagna spelar sin vardagliga fotboll i Sverige.

"Tråkigt"

- Allsvenskans nivå och status generellt är ganska konstant. Den håller ungefär samma nivå. Man hoppas ju nu att våra vänner i Malmö ska lyckas här. Jag tycker det var tråkigt, så klart, att de svenska lagen åkte ur Europa League. Lika tråkigt som de själva tyckte, säger Janne Andersson.

ANNONS

Sverige och Norge har haft med minst ett lag i någon av de europeiska klubblagsturneringarna sex respektive fem gånger de nio senaste säsongerna. Danmark är överlägset bäst i Skandinavien med lag i båda eller någon av cuperna nio säsonger i följd. Fem gånger har dessutom två danska klubbar nått Europaspel samma säsong.

TT: Vad är viktigast för att Sverige ska kunna konkurrera med exempelvis Danmark?

- Vi tycker att det viktigaste för svenska lag är att få till en förändring kring transferfönstret som gör att man kan konkurrera på lika villkor, säger Carlnén.

Bättre spelschema

Nuvarande svenska sommarfönster (15 juli–11 augusti) gör exempelvis att klubbar inte kan registrera nya spelare till den första kvalomgången i Europa.

- Vi skulle även vilja se att man skapar lite mer flexibilitet i spelschemat så att man inte spelar två matcher i veckan under en längre period. Vi kan inte fixa allt, men om vi tycker att det är viktigt att vi har svenska lag i Europagruppspel tror jag att vi kan förbättra det ytterligare.

ANNONS

Fler svenska lag i gruppspel i Europa gynnar nämligen alla.

- Östersund gjorde det fantastiskt bra förra säsongen (16-delsfinal i Europa League), men vi behöver ha två till tre lag som kontinuerligt tar sig till gruppspel. Får vi den framgången får vi också bättre seedningen och då får vi ju det lättare nästa år, säger Niclas Carlnén.

TT

Fakta: Europa League-kvalet

Inget nordiskt lag är kvar i kvalet till Champions League, men Danmark och Norge har tre lag vardera kvar i kvalet till Europa League. Malmö FF är det enda kvarvarande svenska laget. Här är förutsättningarna inför torsdagens avgörande returer med resultatet i det första mötet inom parentes:

Midtjylland–Malmö FF (2–2).

Köpenhamn–Atalanta (0–0).

Brøndby–Genk (2–5).

Molde–Zenit St Petersburg (1–3).

Maccabi Tel Aviv–Sarpsborg (1–3).

Sjkendija Tetovo, Makedonien–Rosenborg (1–3).

Fakta: Skandinavien i Europacuperna

Klubbar från Danmark, Norge och Sverige som nått gruppspelet i Champions League (CL) och Europa League (EL) de senaste nio åren:

2017–2018:

Danmark: Köpenhamn (EL, åkte ut i 16-delsfinal)

Norge: Rosenborg (EL, gruppspel)

Sverige: Östersund (EL, 16-delsfinal)

2016–2017:

Danmark: Köpenhamn(CL, gruppspel, EL, åttondelsfinal).

Norge: Inget lag.

Sverige: Inget lag.

2015–2016:

Danmark: Midtjylland (EL, 16-delsfinal).

Norge: Molde (EL, 16-delsfinal), Rosenborg (EL, gruppspel).

Sverige: Malmö FF (CL, gruppspel).

2014–2015:

Danmark: Ålborg (EL, 16-delsfinal), Köpenhamn (EL, gruppspel).

Norge: Inget lag.

Sverige: Malmö FF (CL, gruppspel).

2013–2014:

Danmark: Köpenhamn (CL, gruppspel), Esbjerg (EL, 16-delsfinal).

Norge: Tromsö (EL, gruppspel).

Sverige: Elfsborg (EL, gruppspel).

2012–2013:

Danmark: Nordsjälland (CL, gruppspel), Köpenhamn (EL, gruppspel)

Norge: Molde (EL, gruppspel), Rosenborg (EL, gruppspel).

Sverige: AIK (EL, gruppspel), Helsingborg (EL, gruppspel).

2011–2012:

Danmark: Köpenhamn (EL, gruppspel), Odense (EL, gruppspel).

Norge: Inget lag.

Sverige: Malmö FF (EL, gruppspel).

2010–2011:

Danmark: Köpenhamn (CL, åttondelsfinal), Odense (EL, gruppspel).

Norge: Rosenborg (EL, gruppspel).

Sverige: Inget lag.

2009–2010:

Danmark: Köpenhamn (EL, 16-delsfinal).

Norge: Inget lag.

Sverige: Inget lag.

ANNONS