Lionel Messi firar sitt första mål för Paris Saint-Germain.
Lionel Messi firar sitt första mål för Paris Saint-Germain. Bild: Christophe Ena/AP/TT

Messis första mål för Paris SG sänkte City

Barcelona är historia. Nu frälser Lionel Messi, 34, de franska fansen på Parc des Princes. Med sitt första mål för Paris Saint-Germain sänkte han Manchester City i tungviktsmötet i Champions Leage. Men kvällens stora sensation stod Sheriff Tiraspol för – 2–1 borta mot Real Madrid.

PSG kom med supertrion Messi–Kylian Mbappé–Neymar som anfallslinje – men det var centrale mittfältaren Idrissa Gueye som spräckte nollan redan efter åtta minuter.

City jobbade sig snabbt in i matchen, tog över och skapade chanser. Managern Pep Guardiola hade skäl att ta sig för pannan efter 26 minuter. Först nickade Raheem Sterling i ribban. Returen hamnade hos Bernardo Silva – som hade ett vidöppet mål framför sig men lyckades pricka ribban från några meter.

City låg konsekvent på för kvitteringen efter pausen, men utan att lyckas producera de riktigt heta chanserna.

"Brukar inte fira mål"

I stället visade Mbappé och Messi sin klass när det som mest behövdes. Mbappés fina, öppnande passning togs emot av Messi som hittade ena krysset. Också ett sätt att göra sitt första mål inför sin nya hemmapublik.

– Jag är väldigt glad över att göra mål. Det här var min blott andra match på den här arenan och jag håller på att anpassa mig till mitt nya lag, säger Messi till Canal+.

– Ju mer vi anfallare spelar tillsammans desto bättre blir vårt samarbete.

Messi säger att det var viktigt med en seger efter den oavgjorda Champions League-premiären mot Club Brygge.

Efteråt lovordades han av både sin nye tränare Mauricio Pochettino och sin tidigare, Pep Guardiola.

– Jag önskar Messi allt gott. Jag hoppas att han är lycklig och trivs där (i PSG). Han gjorde mig lycklig när vi jobbade ihop, säger Guardiola, som var Messis tränare i Barcelona 2008–2012, rapporterar Reuters.

Nye tränaren Pochettino kostade under matchen till och med på sig att fira Messis mål.

– Jag brukar inte fira mål, men den här gången gjorde jag det, säger PSG-tränaren, rapporterar AFP.

– Jag har sett honom göra mål många gånger tidigare när jag har suttit på motståndarbänken, så för en gångs skull satt jag på rätt bänk och kunde fira.

Brygge slog Leipzig

I A-gruppens andra match klev landslagsmittfältaren Emil Forsberg tidigt in i handlingen. Det var på hans framspelning som Christopher Nkunku gav Leipzig en tidig ledning.

Men Club Brygge, som inledde med 1–1 hemma mot PSG, kvitterade genom Hans Vanaken och gjorde sedan 2–1 (Mats Rits) och tog alla tre poängen.

Två mål av Salah

Mohamed Salah, som har hittat formen ordentligt, gav Liverpool 1–0 mot Porto på Estádio do Dragao. Sadio Mané ökade till 2–0 kort före pausen varpå Mo Salah noterade kvällens andra mål.

Roberto Firmino bytte av Salah och ville inte vara sämre med sina två sena mål i 5–1-segern i grupp B. Liverpool trivs uppenbarligen mot Porto i Porto. För några år sedan vann klubben med 5–0.

Milan, utan hälseneskadade Zlatan Ibrahimovic, fick snabbt hål på försvarsstarka Atlético Madrid hemma på San Siro. Rafael Leãos ledningsmål – applåderat av Ibrahimovic – fick än större värde när Franck Kessie drog på sig sitt andra gula kort och visades ut efter 29 minuter.

Milan höll länge emot med en man mindre, men med fem minuter kvar skickade Antoine Griezmann in kvitteringen.

Och sju minuter in på tilläggstid drog Luis Suárez ned rullgardinen för Milan när han slog in straffen till 2–1.

Sheriffs sensation

Målet som väckte uppmärksamhet långt utanför Santiago Bernabéu kom från Jasur Jachsjibajev. Sheriff Tiraspol, debutanten i Champions League, skrällde med den inledande segern mot Sjachtar Donetsk i grupp D.

Den triumfen skulle toppas med råge.

I halvtid ledde det moldaviska mästarlaget borta mot Real Madrid och först i 65:e minuten kom kvitteringen, men det krävdes en straff för att Karim Benzema skulle göra 1–1.

Nu skulle det väl ordna sig för Real? Inte alls. I sista ordinarie minuten prickade Sebastien Thill in målet som sensationellt förde Sheriff till ledningen i gruppen efter två matcher.

Tidigare under kvällen spelade Sjachtar Donetsk och Inter 0–0.

I grupp C gjorde Ajax 2–0 på Besiktas och Dortmund vann med matchens enda mål mot Sporting Lissabon. Både Ajax och Dortmund har full pott efter två matcher och möts i nästa omgång.