Dries Mertens volleymål öppnade Belgiens målkonto mot Panama.
Dries Mertens volleymål öppnade Belgiens målkonto mot Panama.

Tålmodigt Belgien öppnade Panamaslussen

Slussarna hade stängts i Panamakanalen. Då blev Dries Mertens högerben pendeln som svängde. Napolistjärnans tjusiga volley, och en dubbel av Romelu Lukaku gav 3–0 och belgiskt jubel i deras VM-premiär.

ANNONS
|

Högavlönade världsstjärnor, främst från Premier League, fyllde sedvanligt upp den belgiska startelvan i mötet med VM-debuterande Panama.

Och vid en snabb anblick på det där lagpappret så fanns det nog ingen som kunde tro annat än att Belgien skulle köra över den karibiska nykomlingen.

Men i ett VM där Island kryssat mot Argentina och Mexiko slagit Tyskland så kanske pendeln ändå hade svängt för vissa när ett heroiskt kämpande Panama fortfarande hade 0–0 mot storstjärnorna när domaren signalerade för halvtidsvila.

"Tålamod"

Och Belgien, som trots den stjärnsprängda spelargenerationen de har inte lyckats på mästerskapsscenen, såg frustrerat ut.

ANNONS

- Vi visste att vi behövde vara lugna och tålmodiga i paus. Panama var strukturerade och vi behövde öppna upp dem, säger Belgiens förbundskapten Roberto Martinez till Fifa efter matchen.

Frågan är om han hade sagt samma sak om reaktionerna i halvtid efter matchen om det inte vore för det som hände mindre än två minuter in i andra halvlek.

En missad rensningsnick av en panamansk back föll ner rakt på Napolianfallaren Dries Mertens vrist. Benrörelsen var som kopierad från pendeln på en Moraklocka. Bollen, den dök i en perfekt båge över Jaime Penedos utsträckta armar och in i nät.

Det målet öppnade slussarna för "De röda djävlarna".

Dubbel för Lukaku

Framförallt för Manchester United-anfallaren Romelu Lukaku. Totalt sju bolltouch, fyra felpass och en lång, arg blick på Panamabacken Michael Murillo var det han samlade ihop i första halvlek. I den andra gjorde han i stället två mål. Först med högerfoten efter pass från Eden Hazard. Sedan med huvudet efter en utsökt yttersidespassning från Kevin De Bruyne.

3–0, och till slut en komfortabel och planenlig start för Belgien.

ANNONS

- Första segern i ett VM är alltid speciell. Panama var, som vi förväntade oss, organiserade och drillade men vi var tålmodiga, säger Martinez.

För Panama var det inte bara premiär för i år, utan VM-premiär även i historieböckerna. Deras kämpaglöd renderade i fem gula kort men inget reduceringsmål.

TT

ANNONS