Mercedesföraren Lewis Hamilton ville inte ha något med sponsorn Kingspan att göra, sade han inför helgens F1-lopp. Nu avslutas samarbetet. Arkivbild.
Mercedesföraren Lewis Hamilton ville inte ha något med sponsorn Kingspan att göra, sade han inför helgens F1-lopp. Nu avslutas samarbetet. Arkivbild. Bild: Andrej Isakovic/AP

Mercedes stoppar sponsoravtal efter brandtragedin

Mercedes formel 1-stall avslutar sponsoravtalet med Kingspan efter en vecka efter att ha mötts av massiv kritik. Företaget anklagas för att ha bidragit till branden i Grenfell Tower. "Vi har nått en gemensam överenskommelse om att det i nuläget inte är lämpligt att fortsätta", skriver Kingspan i ett uttalande.

ANNONS

Det var i förra veckan som F1-teamet bakom Lewis Hamilton meddelade att man skulle låta pryda nosen på förarens bil med företagets logga. Ett beslut som inte togs väl emot av vare sig den sjufaldiga världsmästaren själv eller samhället i Grenfell.

– Jag har inget med saken att göra, sade Hamilton på en presskonferens i helgen.

Företaget har nämligen anklagats för att genom sina lättantändliga material ha bidragit till den våldsamma branden i Grenfell Tower i västra London 2017, där 72 personer miste livet.

Något ansvar för branden har företaget inte tagit på sig, utan de hävdar att enbart en liten del av företagets material användes vid fasadrenoveringen av byggnaden, och att det materialet inte var avsett för ändamålet och användes utan företagets vetskap.

ANNONS

Bristande brandsäkerhet i kombination med lättantändligt fasadmaterial har pekats ut som orsaker till att branden så snabbt blev okontrollerbar.

Överlevare och anhöriga till de som omkom i branden reagerade starkt på sponsoravtalet och krävde att Mercedes drar sig ur, vilket formel 1-teamet nu gör. Tragedin, som på sätt och vis blivit en symbol för samhällsklyftor och nedskärningspolitik, har sedan 2017 väckt stor debatt i Storbritannien.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS