Petter Menning är redo för en ny, glad, säsong.
Petter Menning är redo för en ny, glad, säsong.

Menning väljer glädjen efter tung period

Allt såg så bra ut inför OS i Rio de Janeiro, men när en familjemedlem blev svårt sjuk kunde Petter Menning inte fokusera på paddlingen. Nu laddar han om – med glädjen i centrum.

ANNONS
|

Inför säsongsdebuten i världscupen i ungerska Szeged i helgen får Petter Menning hjälp på vägen till glädjen: Soldiset skänker välgörande värme åt majmorgonen och den lätta vinden förmår inte åstadkomma mer än en krusning på Tallaröfjärden. Fåglarna tar tillfället i akt och kvittrar i kapp om uppmärksamheten runt de röda sjöbodarna som bildar Vaxholms kanotsällskap.

Det 29-åriga muskelpaketet, som just har genomfört ett mjölksyrepass i kanoten, riktar blicken mot den i huvudsak blå himlen.

- Det är nästan så bra det blir. Ser du svalorna. De flyger högt. Det ser ut att bli en bra dag.

ANNONS

Petter Menning började paddla för att fly pappans alkoholism.

Kanoten har sedan dess varit en frizon snarare än ett redskap för framgångar och medaljer.

En besvikelse

Trots eller tack vare det har satsningen burit till den yppersta världseliten. Menning tog tre raka VM-medaljer på sin distans K1200 meter – guld i Duisburg 2013, silver i Moskva 2014 och brons i Milano 2015 – och var inför OS i Rio de Janeiro bättre förberedd än någonsin tidigare.

Hans livs tävling slutade dock i besvikelse, i B-final.

- Jag har tagit mig igenom tunga saker förut. Då är det lätt att tänka att man klarar allt. Men jag är ingen robot och det blev ganska uppenbart där och då, säger Petter Menning.

I samband med OS blev en nära anhörig svårt sjuk. Menning påverkades mer än han själv först förstod. I efterhand har han insett att det var omöjligt att prestera på topp i Brasilien.

- Om jag zoomar ut lite och kollar ur ett helikopterperspektiv... Jag kom tia på OS och för mig var det ganska bra med förutsättningarna jag hade. Jag hade väldigt svårt att hålla tankarna på rätt plats, säger han.

ANNONS

Glädjen tar plats

Analyserna som Menning och hans fru och tränare Evelina har genomfört visar att han egentligen gjorde allt rätt förra säsongen. Testvärdena var bra, det han gjorde på vattnet före och efter OS likaså. Därför vill Menning se hur långt en fortsatt satsning kan föra honom. Att lägga av och skita i allt var aldrig ett alternativ.

Med de tunga perioderna i åtanke tar en byggsten större plats än tidigare när han startar om: glädjen.

- När det blir så svartvitt med vad som kan hända, med de sakerna i bakhuvudet... Det är där det där kommer in, att jag ska njuta mer av det jag håller på med. Jag vill njuta av alla bra stunder som jag får genom idrotten, säger han.

Inte så inrutat

Den lilla riktningsförändringen innefattar mer träning tillsammans med andra och en något mer avslappnad inställning till upplägget.

- Det behöver inte vara så inrutat, att jag ska följa min planering exakt hela året. Om jag tycker det är roligt och känner att det ger mig något att träna ihop med andra, då gör jag det. Jag tränade med britterna i Sevilla i februari och mars. Det var väldigt roligt.

ANNONS

I det brittiska laget ingår OS-mästaren Liam Heath.

- Vi körde all träning tillsammans i flera veckor så det är klart att man får en känsla om hur man ligger till. Han är väldigt vass.

- Det får vi se i VM i augusti. Man vet aldrig förrän man är där. Han är stark men jag känner mig också stark, säger Petter Menning.

TT

Fakta: Petter Menning

Född: 8 augusti 1987.

Bor: Vaxholm i Stockholms skärgård.

Familj: Frun Evelina Menning.

Klubb: Vaxholms KS.

Gren: K1 200 meter.

Meriter: VM-guld 2013, silver 2014 och brons 2015. EM-guld 2013, silver 2015. Silver i Europeiska spelen 2015.

Aktuell: Säsongsdebuterar i världscupen i Szeged, Ungern, i helgen.

ANNONS