Medaljhjälten kan bojkotta OS: Vill inte riskera hälsan

Flera amerikanska läkare har tidigare krävt att OS 2016 i Rio ska ställas efter zika-virusets utbrott. Nu överväger silvermedaljören från OS i London, Mireia Belmonte, att bojkotta sommarens turnering. – Om jag riskerar min hälsa så kommer jag starkt överväga att inte åka till OS i Rio, säger hon till AS.

ANNONS
|

Tidigare under onsdagen gick Toni Minichiello, mångkamparen Jessica Ennis-Hills tränare, ut och menade att Storbritannien borde flytta sitt träningsläger inför OS till utanför Brasilien för att minimera risken att någon smitas av det fruktade zika-viruset.

Britterna har redan bokat en bas i Belo Horizonte och den brittiska olympiska kommittén hävdar i ett uttalande att man inte har några planer på att ändra upplägget inför spelen i Rio de Janeiro 5–21 augusti.

–Tränare har en skyldighet att bry sig om sina aktiva och jag vill inte uppmana en idrottare att åka någonstans där det kan uppstå långvariga negativa effekter, sade Minichiello till tidningen The Times.

ANNONS

Och det är fler som är inne på samma linje.

Simstjärnan Mireia Belmonte, som tog OS-silver i London för fyra år sedan, ställer sig tveksam till att åka till Rio.

"Om jag riskerar min hälsa så kommer jag starkt överväga att inte åka till OS i Rio", säger hon till AS, men poängterar samtidigt att hon inte tagit något definitivt beslut.

"Det är fortfarande lång tid kvar till sommaren och läget kan förändras, men det är viktigt att vi åker dit med vetskapen om att vi är säkra. Vi måste hålla oss informerade om riskerna, säger hon.

ANNONS