Medaljerna motiverar inte Alexandersson

Tove Alexandersson är regerande världs- och Europamästare på dubbla distanser och svensk orienterings stora stjärna. Men 25-åringen drivs av något mer än framgångarna.

ANNONS
|

I fjol vann Tove Alexandersson individuella guld i alla mästerskap hon ställde upp i. Dubbla EM-guld i Tjeckien på medel- och långdistans, precis som vid hemma-VM i bohusländska Strömstad och Tanum. Hon vann också totalsegern i världscupen för tredje året i rad.

- Det var en helt fantastisk säsong. Allt stämde och jag presterade väldigt bra på alla viktiga tävlingar. Jag är otroligt nöjd med fjolårssäsongen, säger Alexandersson när TT träffar henne i Stockholm inför årets VM i Estland.

ANNONS

- Jag vill så klart hålla samma nivå som förra året och kunna prestera riktigt bra på VM, det är det som är huvudmålet. Men det är en helt ny terräng som väntar i år, något helt nytt att förbereda sig emot. Skogen är ganska tät med en del nedfallna träd, bitvis lite bökig men också snabbsprungen.

Satsar på sprint

Vid världsmästerskapet i fjol valde Alexandersson att inte springa sprintdistans utan i stället satsa allt på medel och lång. En satsning som gav bästa möjliga resultat i karriärens två första VM-guld.

I år springer 25-åringen VM-sprint för första gången sedan 2014.

- Jag känner inte att mina sprintförberedelser tar så mycket energi från medel- och långdistans. Utan snarare att de kan gynna mig inför de distanserna, säger Alexandersson berättar hur hon ändrat träningsupplägg.

- Eftersom jag även satsar mot sprinten i år så har jag sprungit mer på asfalt och hårt underlag. Jag hoppas att det också ska ge någonting till medel och lång.

ANNONS

Den 30 juni inleds den 34:e upplagan av orienterings-VM med sprintkvalet i Tartu. Banan är framförallt i stadsmiljö i de äldre delarna av universitetsstaden.

"Väldigt missnöjd"

Alexanderssons säsongsstart inför sitt sjunde världsmästerskap har varit blandad. Vid världscuppremiären i finländska Lojo i maj slutade hon på 14:e plats, 2.42 efter segraren och landslagskollegan Helena Jansson.

- Medelloppet är jag väldigt missnöjd med. Men det är bra, det ger en liten tankeställare inför VM i vad man behöver ändra på för att prestera riktigt bra då. Det var jättekul att Helena vann.

Alexandersson medger att hon känner flåset i nacken från både landslagskolleger och den övriga världseliten. Trots att hon redan vunnit det mesta inom orientering så är motivationen stark. Hon satsar hundra procent på orientering och skidorientering.

- Jag håller på med det här för att jag tycker om det väldigt mycket: tävlandet, träningen och resandet. Min motivation ligger i allting jag gör och inte så mycket i medaljerna. Även om jag presterat väldigt bra så har jag mycket motivation kvar för att tävla och träna.

ANNONS
TT

Fakta: Tove Alexandersson

Född: 7 september 1992.

Bor: Borlänge.

Klubb: Stora Tuna.

VM-meriter: Elva medaljer fördelat på sex mästerskap från 2011 till 2016. Två guld (medel- och långdistans 2016), sex silver och tre brons.

Övrigt: Är även med i världseliten inom skidorientering.

Aktuell: Sveriges stora medaljhopp vid orienterings-VM i Estland 30 juni–7 juli.

Fakta: VM-programmet

30 juni, 12.00: Sprint kval, Tartu

1 juli, 13.30: Sprint final, Tartu

2 juli, 15.55: Sprintstafett, Viljandi

4 juli, 10.00: Långdistans, Rõuge

6 juli, 11.00: Medeldistans, Vitipalu

7 juli, 11.45: Stafett, Vitipalu.

Fakta: Svenska VM-medaljörer senaste fem åren (dam)

2016: Tove Alexandersson (två guld, medel- och långdistans).

2015: Annika Billstam (guld, medel), Emma Johansson (brons, medel).

2014: Billstam (guld, medel), Alexandersson (två silver, sprint och lång, samt brons, medel).

2013: Alexandersson (två silver, medel och lång). Billstam (silver, sprint) och Lena Eliasson (brons, lång).

2012: Alexandersson (silver, medel), Billstam (två brons, sprint och lång).

Fotnot: Endast individuella medaljer. Damernas medaljer i sprintstafett och stafett är inte inräknade.

ANNONS