Matchfixning i fokus under Gothia Cup

Det är mycket fokus på fotboll under Gothia Cup-veckan, men även vad som händer runt omkring. Svensk Elitfotboll har under veckan hållit utbildning för att motverka matchfixning.

ANNONS
|

För klasserna P17, F17 och P15 har man under veckan hållit i utbildningar i hopp om att förbereda spelarna inför att de blir seniorer.

– Det började egentligen med att vi varit runt i alla klubbar i Allsvenskan och Superettan. Efter det tog vi beslutet om att även göra en insats på Gothia Cup, berättar Anders Wikström som är den som hållit i utbildningarna.

Anders Wikström är Svensk Elitfotboll och Svenska Spels gemensamma resurs mot matchfixning.

– Utbildningen handlar framförallt om två saker. Informera om vad matchfixning är och vad man ska göra som spelare om man blir tillfrågad. Spelarna ska veta dels hur de kan anmäla, men också att de har anmälningsplikt, förklarar han.

ANNONS

Responsen har under veckan varit positiv. Många ledare har till och med bett om material som de kan ta med hem till sina egna klubbar. Material som Wikström nu kommer ta fram.

– När det gäller spelarna är förhandskunskapen ganska varierande, en del har många år kvar till seniorfotbollen medan andra nästan är där. Men även där har responsen varit god, säger Wikström

Tanken är att den här typen av utbildning i framtiden ska ingå i certifieringen av ungdomsakademier runt om i Sverige.

– Det är första gången på Gothia Cup och första gången det är en så pass riktad insats. Men det är ingen punktinsats så vi hoppas komma tillbaka flera år framöver.

Även Gothia Cup själva satsar på vad som händer runt matcherna. Genom kampanjen Celebrate the Game vill man påminna både ledare och publik om att det är ungdomsfotboll som spelas. Runt om planerna sitter det skyltar där det står: Det här är ungdomsfotboll. Det är bara ett spel. Ledarna är volontärer. Domarna är människor.

Kampanjen innebär också att det finns matchdelegater med vid varje match som fungerar som turneringens ögon och öron. Inför matcherna samlar domaren lagen för att skaka hand och påminna om Fairplay. Inom ramen för kampanjen delas det också ut ett Fairplay-pris till lag som beter sig särskilt sportsligt.

ANNONS

– Något resultat är svårt att mäta men det vi kan se är att förra året halverade vi antalet röda kort, säger Dennis Andersson, generalsekreterare Gothia Cup.

ANNONS