Marta Vieira da Silva. Arkivbild.
Marta Vieira da Silva. Arkivbild.

Marta får nytt FN-uppdrag

Den brasilianska fotbollsstjärnan Marta Vieira da Silva har fått ett nytt hedersuppdrag. På torsdagen utsågs hon till goodwill-ambassadör av FN-organet UN Women, där hon ska vara ansiktet utåt i arbetet för att främja jämställdhet och motverka stereotyper inom idrotten.

ANNONS
|

Utnämningen kommer mitt under herrarnas fotbolls-VM som avgörs i Ryssland. Enligt UN Women bidrar idrotten till ökat självförtroende och förbättrade ledarskapsförmågor, men kvinnor och tjejer står inför färre möjligheter, mindre investeringar och möter såväl mer diskriminering som sexuella trakasserier när de utövar sin sport.

Enligt organisationen visar en undersökning som man tagit del av att elitidrottande kvinnor i snitt tjänar en procent av vad elitidrottarna på herrsidan tjänar.

- Kvinnor över hela världen visar i dag att de kan lyckas i roller och i positioner som tidigare var till för män. Kvinnors närvaro i sportens värld och när det gäller fysisk aktivitet är inget undantag. Genom idrotten kan kvinnor och tjejer utmana sociokulturella normer och könsstereotyper, säger Marta i ett uttalande.

ANNONS

Marta, med ett långt förflutet i allsvenskan med Umeå, Tyresö och Rosengård, blev svensk medborgare förra året men representerar det brasilianska landslaget med vilka hon bland annat har ett VM-silver och två OS-silver.

Hon har tidigare utsetts till världens bästa fotbollsspelare på damsidan fem år i rad och spelar just nu i Orlando Pride i USA.

32-åringen har tidigare varit goodwill-ambassadör för FN:s utvecklingsprogram UNDP som kämpar mot fattigdom.

TT

ANNONS