Hundratals bosniska fans demostrerade utanför bosniska förbundet i Sarajevo. Fansen krävde upprensning inom det egna förbundet.
Hundratals bosniska fans demostrerade utanför bosniska förbundet i Sarajevo. Fansen krävde upprensning inom det egna förbundet.

Maffian som styr fotbollen

ANNONS
|

OCCRP, ett konsortium av undersökande reportrar, började förra året granska fotbollens affärer i sydöstra Europa och i forna Sovjetunionen. Projektet har haft stöd av FN:s demokratifond.

Resultatet är minst sagt häpnadsväckande.

I Bulgarien har ungefär 200 mord härletts till den organiserade brottslighetens engagemang i fotboll. 15 höga klubbledare finns bland offren.

Slavia FC:s president dog tillsammans med tre livvakter när en hiss sprängdes. Åtta månader senare sköts en annan klubbdirektör ihjäl tillsammans med fem livvakter.

Lokomotiv Plovdivs ägare dog av ett skott i hjärtat och efterträdaren körde ihjäl sig. Polisundersökningen visade att bilens bromsar hade manipulerats och inte fungerade.

I Ukraina har åtminstone två klubbar tagits över av maffian. En gängledare använde idrottsanläggningar för att samla hundratals beväpnade män som skulle trakassera och misshandla de studenter som stödde Ukrainas president i en valkampanj.

ANNONS

I Rumänen ställs två framstående fotbollsagenter, bröderna Becali, licensierade av Fifa, inför rätta, anklagade för penningstvätt. Brödernas kusin, Gigi Becala, äger berömda klubben Steaua.

I Bosnien har förbundskaptenen och hans assistent sparkats efter att inte ha åtlytt delar av förbundsstyrelsen. Generalsekreteraren och kassören har åtalats för att ha förskingrat förbundets pengar. De båda har bland annat gett varandra räntefria lån. Flera i styrelsen har dömts till fängelse, men har kvar sina positioner inom fotbollen.

Bosniska fans har offentligt vädjat i en petition till Fifa, världsförbundet, om upprensning i bosniska förbundet. Fifa har inte svarat. Michel Platini, president i europeiska förbundet (Uefa), har sagt sig vara "varken polis eller åklagare" apropå de 160 funktionärer som anklagats för att ha gjort upp matcher i Polen. Polska regeringen ville gå in där, men stoppades av Fifa.

Statistik visar att bara tio procent av matcherna i Bosnien ger bortaseger, ungefär en tredjedel av vad som gäller i övriga Europa. Publiken sviker och inget tipsbolag vill ha med bosniska matcher. För många matcher tycks uppgjorda.

Etablerade fotbollsagenter, godkända av Fifa, är inblandade i åtskilliga skumma affärer. Övergångspengar göms och försvinner på vägen och internationella förbundet vägrar svara på frågor om agenternas verksamhet.

Det finns indicier på att den ljusskygga verksamheten sträcker sig ända till Sydamerika. Och pengar har slussats via skatteparadis runt om i världen. Bland affärer som myndigheter i olika länder gärna vill granska finns nuvarande Chelseamanagern Luiz Scolaris flytt till Japan.

ANNONS

ANNONS