Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson vill att spelarna tar ett större ansvar för att lösa krisen i Djurgården.
Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson vill att spelarna tar ett större ansvar för att lösa krisen i Djurgården. Bild: Duygu Getire/TT

"Måste komma ihop som en enad kraft"

Det var Barry Smith själv som tog initiativet att hoppa av tränarjobbet i Djurgården och klubben letar inte efter någon ersättare. Nu vill sportchefen Joakim Eriksson att spelarna tar ett större ansvar.
– Vi måste här och nu komma ihop som en enad kraft, säger Eriksson.

ANNONS

På måndagskvällen meddelade nästjumbon och krisande storklubben Djurgården att man går skilda vägar med rutinerade och NHL-meriterade tränaren Barry Smith, 69 år.

På en presskonferens dagen efter berättade sportchefen Joakim Eriksson att det var Smith själv som tog första steget.

– Barry tog initiativet, vi gjorde en analys och vi valde att inte övertala Barry att stanna. Om huvudtränaren känner att han inte har mer att tillföra och inte vill vara kvar så är det ingen bra idé att behålla honom, säger Eriksson.

"Stort förtroende"

Även Joakim Eriksson själv valde att ställa sin plats till förfogande.

– Jag är ytterst ansvarig, det är jag som har rekryterat Barry och värvat ett lagbygge. Då tycker jag det hör till att jag ställer min plats till förfogande.

ANNONS

Ordföranden Kaarel Lehiste säger:

– Vi har ett stort förtroende för Joakim. Han har gjort ett gott jobb och han jobbar stenhårt för skölden.

Nu blir det assisterande tränarna Nichlas Falk och Mikael Aaro som tar över tills vidare. Enligt Eriksson har de chansen att visa att de ska vara kvar och klubben letar just nu inte efter någon ersättare.

– De har alla möjligheter att utvecklas med oss i Djurgården.

"Ingen quick fix"

Djurgården har bara nio inspelade poäng efter 13 matcher och ligger näst sist i SHL. Joakim Eriksson jämför läget för fem år sedan – då redde klubben ut krisen som nästjumbo med Robert Ohlsson, nu i Skellefteå, som tränare.

Men han påminner också om 2012 när Djurgården åkte ur SHL.

– Det här är ingen "quick fix", det är en lång och mödosam väg, säger han.

Han vill nu att spelarna, där gruppen förändrats med flera nyförvärv sedan seriestarten, tar ett större ansvar.

– Det som har varit utmanande är lagbygget, spelarnas förmåga att ansvara för att komma ihop som grupp. Jag har själv varit med i grupper som har söndrat och grupper som har hittat kraft. Någonstans måste kraften komma inifrån, från spelarna själva, säger Eriksson.

Djurgården går ut med att det finns medel att förstärka laget, men inriktningen just nu är att få tillbaka skadade spelare och se vad lagbygget håller för.

ANNONS

– Vi måste bli friska och få ihop den här gruppen. Vi har ännu inte spelat med det lag vi har värvat ihop, säger Joakim Eriksson.

Djurgården, som förlorat nio av sina tio senaste matcher, möter närmast serieledande Frölunda på bortaplan på torsdag.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS