Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

170519-ishvmlundqvist-469155_se.gp_1.jpg
Henrik Lundqvist.

Lundqvist ska fälla Finland igen

Henrik Lundqvist har blivit Tre Kronors store Finlandsdödare genom åren. Målvaktsstjärnan har aldrig förlorat en mästerskapsmatch mot grannen – med OS-guldet 2006 som höjdpunkten hittills.

Lundqvist har på sex matcher mot "Lejonen" fem segrar och en oavgjord i mästerskapsmatcher och World Cup.

Senaste segern kom i Toronto i höstas i just World Cup då Lundqvist höll nollan i 2–0-segern.

Målvaktskungen från New York Rangers blir förstås en nyckel om Tre Kronor ska vinna semifinaldusten på lördagskvällen och nå VM-final.

- Det har varit några heta möten genom åren, men egentligen spelar det ingen roll vem du möter när du går in i en semifinal, du vill vinna den matchen. Men det är klart, det finns en historia som gör det lite extra speciellt och kul för fansen också.

Segrar att minnas

Men Henrik Lundqvist, som inte har koll på resultatraden mot Finland som TT plockat fram, säger att historien inte har någon betydelse.

- Innan man sluter ögonen i kväll (läs fredag) så kanske det kommer upp en tanke eller två om tidigare möten, men när du går ut på isen finns inga tankar på vad som har gjorts tidigare.

- Vi är ett helt annat lag och de har ett annat lag. De har varvat upp genom turneringen, så det gäller att vi är nollställda när vi går in. Historien ligger bakom oss, säger Lundqvist som i kvartsfinalen mot Schweiz fick pris som bäste svenske spelare efter att ha räddat 26 av 27 schweiziska skott.

Kontringslag

Finland har haft en vinglig turnering, men den taktiska 2–0-triumfen över USA i kvartsfinal var imponerande och visar på slagstyrkan. Många väntar sig en matchbild likt kvartsfinalen mot Schweiz där Finland tajtar bakåt och satsar på kontringar.

- Nyckeln är att vi spelar vårt spel. Vi pratade om det när vi gick in mot Schweiz att inte fokusera så mycket på dem, utan vi har ett spel som vi har jobbat på ett par veckor och där vi pratar varje dag om detaljer som har hjälpt oss, säger han efter Tre Kronors sena kvällsträning efter att ha rest tillbaka till Köln från Paris.

Lundqvist har under sina tre matcher blivit påkörd, av dansken Mikkel Aagaard och schweizaren Denis Hollenstein. Båda gångerna har han blivit omskakad – men rest sig upp.

Lundqvist räknar med att det blir fysiskt mot Finland också.

- Pååkningar händer. Den senaste tror jag inte var meningen, han försöker göra en dragning och träffar mig i huvudet. Dansken är jag inte så säker på... När man går in i slutspelsmatcher och börjar gå mot final så betalar man ett högre pris som utespelare och börjar gå mer på mål. Det är man som målvakt inställd på.

Fakta: Lundqvists Finlandsfacit

Henrik Lundqvists möten med Finland i mästerskap och stora turneringar:

World Cup, gruppspel, 2016: 2–0.

OS-semifinal, 2014: 2–1.

OS, gruppspel, 2010: 3–0.

OS-final, 2006: 3–2.

VM-gruppspel, 2005: 5–1.

VM-gruppspel, 2004: 1–1.

Fakta: Klassiska Finnkamper

OS-guldet, Turin 2006: Tre legendarer låg bakom guldmålet i 3–2-segern, Mats Sundin och Peter Forsberg spelade fram Nicklas Lidström som klappade in avgörande målet i OS-finalen i Turin. Sedan såg Henrik Lundqvist med några makalösa räddningar till att Sverige höll undan och kunde ta historiens andra olympiska hockeyguld.

Vändningen i VM-kvarten, Helsingfors 2003: En kväll när en euforisk hemmapublik i Hartwall Arena sjöng om VM-guld vid finländsk 5–1-ledning efter knappt halva matchen – för att till slut inte tro sina ögon när värsta rivalen hade vänt till 6–5-seger. Peter Forsberg gjorde ett fantastiskt solomål och Per-Johan Axelsson styrde in 6–5. Bilden på Mats Sundins fullständigt vilda segerblick efter segermålet är lika mycket historia.

Finalförlusten i Globen, Stockholm 1995: Finlands första VM-guld i historien med Curre Lindström som finländsk förbundskapten och en ny generation unga stjärnor med Kalle Anka-kedjan i spetsen. Finländarna fick fira hejdlöst även på svensk mark och hyrde in sig på Sergels Torg. Kalle Anka-trion Saku Koivu, Ville Peltonen och Jere Lehtinen blev guldmakare och i 3–0-segern i finalen över Tre Kronor gjorde Peltonen alla tre mål.

Mest läst