Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/6

Lundqvist efter tuffa fajten: "Underbart att se"

Sverige vann grannfajten med Finland – och går därmed direkt till kvartsfinal.
Där väntar Schweiz eller Tyskland för ett Tre Kronor som spelar uppoffrande.
– Det är underbart att se och det är det som behövs i en sån här turnering, säger Joel Lundqvist.

Sverige inledde starkt och pressade omedelbart tillbaka Finland – som mer verkade satsa på snabba omställningar. Halvvägs in i den första perioden trodde Pär Lindholm att han styrt in ledningsmålet för Sverige, men målet dömdes bort för hög klubba.

I stället var det i den 16:e minuten som det lossnade framåt när Anton Lander kom fri och snyggt satte 1–0.

"Ett PP att krydda med"

I den andra perioden dröjde det bara en dryg minut innan repliken kom. Den svenske målvakten Viktor Fasth fumlade med en hög puck och Finland kunde kvittera – och spräcka den svenska OS-nollan som höll i drygt sju OS-perioder.

Målet tände Finland, som flyttade fram sina positioner och var det hetare laget under mittenperioden. Dessutom blottades än en gång Tre Kronors svaghet denna OS-turnering: Oförmågan att göra mål i numerärt överläge.

– Ja, det är ett sparkapital, så det är ju superpositivt. Det är så vi ser det, vi spelar bra defensivt och krigar, och så har vi ett PP att krydda med i kvartsfinal, säger kapten Lundqvist.

Inför den sista perioden var det likaläge, 1–1. Där var Sverige illa ute ett par gånger, men Finland lyckades inte få hål på Viktor Fasth som storspelade – inte minst i box play. I stället var det Sverige som kunde ta ledningen:

Johan Fransson sköt, och på returen kastade sig Patrik Zackrisson fram och stötte in 2–1 för Tre Kronor.

– Det var tajt. Det var en kamp med två lag som verkligen kör och det var inte mycket ytor åt något håll, utan alla fick slita för att skapa något. ”Zackes” mål är väl ett typexempel, han kastar sig fram och skapar något ur ingenting. Och det är det som avgör matchen, säger Lundqvist.

Slipper åttondelsfinal

Sverige kunde sedan avgöra i tom bur och segern skrevs till 3–1. Enda smolket i segerbägaren var att Jonas Ahnelöv tvingades kliva av redan i första perioden efter en rejäl smäll mot huvudet.

– Det var hårt och rejält. Och så Ahnelövs smäll där i början. Det är bara att hoppas på det bästa. Det såg inte jättebra ut, men det är ingen idé att spekulera, säger Lundqvist.

Segern innebär att Sverige går direkt till kvartsfinal och får möta vinnaren i mötet mellan Schweiz och Tyskland. Vid förlust hade Tre Kronor behövt spela även en åttondelsfinal mot Sydkorea – för att sedan möta Kanada i kvartsfinal.

Nu ligger vägen till semifinal öppen.

– Det var ju gruppsegern vi spelade för, så nu gäller det att ladda om och skruva på detaljer. Vi är där vi vill vara, men åker man ut i en kvart så är man ju supermissnöjd. Vi göra inga perfekta matcher, men vi gör mycket som är bra, säger Joel Lundqvist – som hyllade den svenska attityden på isen.

– Vi är verkligen ett lag. Just hur vi spelar och kugga i utan puck. Linus (Omark) går ner och täcker med huvudet det sista, offrar sig. Det är underbart att se och det är det som behövs i en sån här turnering.

Läs mer om OS 2018
Mest läst